Майже усі одеські ОСББ не мають альтернативних джерел електроживлення

(Фото: Медіацентр Україна — Одеса)

Альтернативними джерелами електроенергії в Одесі забезпечені менш ніж 1% будинків, якими керують об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, тому міській раді треба розробити програму підтримки населення. 

Таку думку висловив президент Асоціації Інноваційного Розвитку Домогосподарств Станіслав Драганов, повідомляє Медіацентр Україна – Одеса.  

Станіслав Драганов зазначив, що мається на увазі компенсація владою частки ціни генератора. Відповідні програми діють у Києві та Львові. Зокрема у Львові виконавчий комітет затвердив програму, за якою ОСББ відшкодовують до 50% ціни за генератор. Щоправда, там зазначається, що сума, яку повертають не має перевищувати 30 тисяч гривень. 

Лише 3-4 одеських ОСББ мають генератори, як альтернативні джерела електроенергії. У Львові та Києві є програми місцевої влади, які компенсують значну частку витрат ОСББ на генератори. Варто таку запровадити й в Одесі“, — розповів Станислав Драганов. 

Особливо небезпечно зникнення електроенергії у багатоквартирних будинках, які повністю залежні від електрики.

В нашому будинку, якщо не буде електрики, життя не буде. Тому, що ліфти встануть, на електроплитах не можна буде приготувати їжу, водяні насоси не зможуть качати воду. Тому вважаю, місцева влада повинна розглянути ці питання та допомагати” — зазначила Ірина Бардіна, голова правління ОСББ “БАЛКІВСЬКА-20”.