Миколаївська СБУ затримала журналіста, звинувачуючи його в хибному мінуванні площі

Управління СБУ в Миколаївській області ввечері 24 серпня на декілька годин затримало головного редактора інтернет-видання “НикВести” Олега Деренюгу та допитувало його у справі про хибне мінування. Працівники УСБУ прямо звинуватили Олега Деренюгу в хибному повідомленні про замінування Соборної площі Миколаєва, де у цей день проходили святкування з нагоди Дня Незалежності України.

Про це повідомляє кореспондент ІМІ у Миколаївській області.

Як розповів Деренюга, близько 17 години йому зателефонував співробітник СБУ, який, не розповідаючи йому нічого по реальні наміри правоохоронців, запросив до управління, оскільки “є розмова”. Як каже журналіст, даний співробітник постійно спілкується з журналістами в робочому порядку, надаючи інформацію чи звертаючись до ЗМІ за необхідною інформацією, тому журналіст погодився, не відчуваючи небезпеки.

В управлінні Олега Деренюгу зустрів начальник УСБУ в Миколаївській області пан Калінін, який провів його до кабінету, де журналіста почали звинувачувати в тому, що ніби він вранці робив дзвінки на телефон Антитерористичного центру СБУ з повідомленням про те, що площа Соборна в Миколаєві, на якій в той час проходили масові заходи на честь Дня Незалежності, замінована.

Колеги Деренюги стверджують, що це може бути або помилкою, або цілеспрямованою “підставою”. Зокрема, кореспондент інтернет-видання “Преступности.НЕТ” Андрій Лохматов зазначив, що він і Деренюга весь день були із друзями поза межами Миколаєва.

“Вранці я з Олегом та іншими людьми знаходились на відпочинку на Кінбурнській косі. В обід ми приїхали до Миколаєва, а вже ввечері СБУ “запрошує” Олега до управління, де три години з ним немає зв’язку. Історія з явними ознаками брєду”, – заявив Лохматов.

Коли стало відомо про утримання Деренюги в СБУ, під будівлею управління зібрались колеги журналіста, громадські активісти та народні депутати. В результаті через три години журналіста випустили з будівлі, де він розповів, що співробітники СБУ перевіряли його мобільний телефон, після чого стали вимагати віддати його їм разом з ноутбуком. За його словами, працівники СБУ не давали йому можливості подзвонити ані адвокату, ані колегам.

“Вони казали, що якщо я не віддам їм телефон, то буду затриманий та направлений до ізолятору. Вони вимагали пароль від телефону. Вийти вдалось тільки після того, як я віддав телефон в конверті, який начебто направили для проведення експертизи”, – сказав він. Також Деренюга розповів, що він під час допиту неодноразово вимагав від слідчих документ або інший доказ його причетності до вказаного злочину, алі цього зроблено не було.

Журналіст впевнений, що головною метою слідчих було саме заволодіння його мобільним телефоном, де є листування з багатьма особами, зокрема політиками, працівниками органів державної влади, Національної поліції, прокуратури та інше. Окрім  журналістської діяльності Олег Деренюга ще є координатором руху “Під контролем”, який веде моніторинг проявів політичної корупції та ситематично публікує відповідні матеріали у ЗМІ.

На даний час адвокат Деренюги направив клопотання про повернення мобільного телефону журналіста. А сам журналіст направив скаргу на ім’я прокурора Миколаївської області Тараса Дунаса щодо порушення з боку співробітників СБУ його права на власність, права на захист та перешкоджання професійній діяльності та вимогою негайно повернути йому телефон та притягнути співробітників СБУ до відповідальності.

“Я прошу притягнути співробітників СБУ до передбаченої законом відповідальності за позбавлення мене права на захист, права на власність, а також перешкоджання професійній роботі журналіста. Також прошу негайно передати  моєму адвокату незаконно вилучений телефон”, – заявив Олег Деренюга.

Як зазначає представник ІМІ, Управління СБУ в Миколаївській області офіційно відмовилось надавати будь-які коментарі про те, що відбулось.

У зв’язку з такими подіями, Олег Деренюга дасть сьогодні, 25 серпня, прес-конференцію щодо тиску на професійну діяльність ЗМІ з боку управлінння Служби безпеки України в Миколаївській області. Захід відбудеться о 13:00 в Українському кризовому медіа-центрі.