Музей на Одещині поповнила сімейна реліквія з Канади

Фонди Арцизького історико-краєзнавчого музею Болградського району Одеської області поповнив новий експонат з далекої Канади – ткане полотно, яке виготовили бессарабські німці з Серпневого Тарутинської громади ще на початку минулого століття.

Тоді нинішнє селище Тарутинщини носило горде ймення – Лейпціґ. Даний елемент побуту, мабуть, віднайде кожна господиня півдня Одещини в своїй скринці, але ця доріжка пройшла занадто тернистий шлях, аби врешті через вісім десятиріч повернутися додому.

Надзвичайну історію свого нового експоната розповіли на сторінці в Фейсбуці співробітники музею, інформує ІА «Юг.Today».

Цікаво, що це ткане полотно належало Марії Нойманн, яка народилася 1914 року та пішла з життя в 2014 році. Восени 1940 року молода дівчина покинула Лейпціґ (Серпневе), через Польщу дісталася Німеччини. Після вступу радянської армії на територію Німеччини Марія разом із сім’єю була відправлена до Казахстану. Довгих десять років родина безоплатно працювала в колгоспі, допоки у 1955 році не отримала дозвіл на виїзд до Німеччини. А восени 1961 року Марія, її чоловік, його мати, діти емігрували до Канади. Доріжка весь цей час подорожувала разом із ними, подолавши майже двадцять чотири тисячі кілометрів.

Спостерігаючи за діяльністю музею в Фейсбуці, донька Марії Луїза Вінс звернулася із пропозицією відправити сімейну реліквію на бессарабську батьківщину. Отак через 83 роки доріжка повернулася додому, а в музеї для неї вже знайшли гарне місце у виставковій залі.