На добру славу: як місто за 50 кілометрів від Одеси розвиває туризм?

Помедитувати за чайною церемонією в японському парку. Ознайомитись з творчістю Сальвадора Далі. Чи, може, поринути в атмосферу французького Провансу? Для цього не треба їхати за кордон, більш того, немає необхідності виїжджати за межі Одеської області. Адже всі ці атракції доступні в Доброславі, менш ніж за 50 кілометрів від Одеси. Зараз місто активно розвивається і навіть за війни намагається знайти можливості для самопрезентації.

До Доброславу часто заїжджають в складі екскурсій, коли їдуть дегустувати устриці чи скупатися в Тилігульському лимані. Але туди не проблема дістатись, навіть якщо немає власного транспорту. Зі станції Паустовського, на околиці Одеси, кожні півгодини ходить маршрутка і цілком можна влаштувати собі самостійний похід парками, пофотографуватись біля химерних скульптур чи просто побачити щось нове. Можна дістатися і з центру Одеси, зі станції Привоз, але це не дуже зручно через значний інтервал руху громадського транспорту.

Доброслав відомий як осередок волонтерського руху. Тут українських захисників підтримують не лише словами, а й справами. Починаючи від створення окремого парку на честь 28 окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу, закінчуючи матеріальною підтримкою.  З початку повномасштабного вторгнення місцева влада перерахувала захисникам більше 70 мільйонів гривень зі свого бюджету. І кожного тижня вони передають величезну волонтерську допомогу, яка теж вартує десятків мільйонів гривень.  

Доброславська громада останніми роками активно розвиває туризм. Не маючи поблизу моря, великої кількості історичних пам’яток, місцеві жителі самі зробили своє місто таким, куди хочеться повертатись. І продовжують працювати в цьому напрямку й сьогодні. Є люди, які вважають, що розвиток туристичної галузі нині не на часі. Через це місцева влада регулярно зазнає критики з того, чи іншого приводу.

Так в минулому році активно поширювалась новина про те, що громада під час війни витратила майже півмільйона гривень на пам’ятник равликам. При тому що це  був не пам’ятник не равликам, а загиблим захисникам в парку, який носить назву «Равлик».  Звісно, скульптури черевоногих там теж є, але вони були встановлені ще за два роки до повномасштабного вторгнення. Хоча доброславці жартують, що для багатьох людей ця новина стала приводом довідатись про парки міста та інші цікавинки.

Ні розвитку громади, ні волонтерської допомогу не було б, якби не наповнювався бюджет, не працював бізнес. Сюди на відпочинок приїжджають переселенці, діти, військові і це переконує всіх причетних, що туризм на часі.  Людям важливо відпочити, і бажано щоб це було недалеко від дому й не за великі кошти. Доброслав, з його вигідним географічним розташуванням, став місцем, де можна створити щось нове та цікаве з нуля.

«Ми не можемо не думати про те, що громада має жити, розвиватись, повинен працювати бізнес. Бо інакше яким чином поповнювати бюджет, як заробляти гроші і де треба брати фінанси на допомогу тій же армії? У нас забрали податок на доходи фізичних осіб, ми втратили 63 % бюджету. Заробляти гроші дуже складно і доводиться шукати можливості, які можуть нам в цьому допомогти.  До нас повертається багато людей, яким потрібна допомога і підтримка. Щомісяця близько 250 тисяч гривень рішенням виконкому ми виділяємо тільки на матеріальну допомогу. А її треба кожного разу більше, і стає більше людей, які її потребують. Зокрема хлопці з пораненнями, які йдуть на реабілітацію, їм всім потрібна підтримка,» – говорить голова Доброславської територіальної громади Людмила Прокопечко.

Доброславу поки не вистачає готелів, деякі локації заморожені на стадії проектів через повномасштабне вторгнення. Зокрема, одним з таких є парк «Дубай», де мала б бути купальна зона з фонтаном. Представники громади мали 24 лютого 2022 року домовлятись про співпрацю з ОАЕ, однак зі зрозумілих причин цього не відбулось. Поки парк «Дубай» складається з алеї понад ставком, яка вечорами сяє вогнями і вабить до себе романтиків. Але вже зараз ті місця, які можна прокласти на туристичній мапі, за один день не відвідаєш.

Кількість туристів збільшується, люди прагнуть відкривати для себе нові місця. Доброслав позиціонує себе для мандрівників як місто парків. Зелені зони створювались на місті колишніх сміттєзвалищ. В парку «Далі» можна впізнати роботи ексцентричного іспанського художника, в парку «Лісова пісня» можна згадати драматичну поему Лесі Українки. Та й просто, йдучи вулицями від одного місця до іншого, натрапиш то на одну, то на іншу статую.

Коли одеські туристичні компанії почали включати до своїх путівників Доброслав, багато  мандрівників ставились до цього зі скепсисом. Мовляв, що там може бути цікавого. Але з Доброславу люди їхали з приємними враженнями. Вони знали його як сірий нудний районний центр, а приїхали в затишне зелене містечко, де можна цілий день гуляти та не знудитись.

«Наші туристи повертались додому зі словами: Нічого собі!, Оце так!, Ми пам’ятаємо Комінтерново, а тепер знаємо Доброслав. ” Люди, ентузіасти з широкою душею, які тут живуть, захотіли зробити своє місто привабливим для інших. І знаєте, їм це вдалось. Тут зараз стільки парків, що складно всі й показати за один раз. Ми працюємо з Доброславом давно. Тут є речі, яких немає більше ніде. Та ж чайна церемонія в японському парку. Буває, пропонуємо нашим клієнтам японське чаювання, люди одразу погоджуються і тільки потім питають про локацію. Коли кажеш, що це Доброслав, вони просто не вірять, що тут таке існує», – говорить представниця туристичної агенції «Ганеж» Галина Свиридова.

За словами Галини Свиридової, туристичні організації зустрічають абсолютну підтримку з боку органів місцевого самоврядування. Їм активно допомагають, підтримують, консультують за усіма питаннями. Тут відпочивають корпоративні групи, організовуються шкільні випускні, проводять різноманітні активності. Місцеві туроператори включають в свої маршрути Доброслав, зокрема, поєднуючи з поїздками на Тилігульский лиман, а подекуди й везуть відпочивальників цілеспрямовано, на весь день. Тим паче, місту є чим здивувати.

Недалеко від Одеси існує не так багато локацій, де можна знайти щось цікаве. Власне, розвинутий туризм наразі мають тільки два міста в годині їзди від обласного центру –  Доброслав та Біляївка.  Щоб побачити щось цікаве в регіоні, треба їхати в бік Бесарабії, а це вже трохи інший формат відпочинку, який потребує зовсім інших ресурсів. Сьогодні туристам важливо, щоб дорога не займала дуже багато часу та не потребувала великої кількості грошей. І Доброслав наразі відповідає цим вимогам.

Марія Шевчук