На Одещині облили фарбою дві пам’ятки радянським діячам

На Одещині невідомі облили фарбою мавзолей Котовського та пам’ятник Самбірському. Про це повідомляє Подільська міська спільнота.

Місцева влада поки що ніяк не реагує на заклики городян про знесення пам’яток радянським діячам. А доки не буде ухвалено рішення про демонтаж, прибрати їх не мають права.

Щодо мавзолею, то у 2016 році Подільська міська рада ухвалила рішення про перепоховання Григорія Котовського на міському цвинтарі №1 у рамках закону про декомунізацію. Але рішення так і не виконали, аргументуючи це тим, що начебто на перепоховання мають надати дозвіл родичі.

Сама споруда відповідно до пояснення Мінкульту не підпадає під дію закону, оскільки є місцем поховання. А у 2018 році комплекс реконструювали за кошти міського бюджету.

«Якщо монумент має статус пам’ятника місцевого чи національного значення, необхідно отримати дозвіл на переміщення (знесення) пам’ятника, а також виключити його з відповідного реєстру. Більше того, йдеться про перепоховання, яке потребує виконання відповідного закону», – зауважує влада Подольська.

Джерело