На Одещині псевдовійськовий погрожував вбити фермера

Уродженець Кілії Ізмаїльського району Одеської області погрожував вбивством керівникові фермерського господарства, коли той навідав одне з полів, що орендує в пайщиків.

Про це повідомляє інформаційна агенція «Юг.Today» з посиланням на вирок Кілійського районного суду.

Справжня детективна історія відбулася 6 березня поточного року пообіді на земельній ділянці, розташованій за межами села Дмитрівка Ізмаїльського району. Обвинувачений, вдягнений у військову (камуфляжну) форму, в ході словесного конфлікту з фермером сказав, що вб`є його. Поклавши праву руку у внутрішню кишеню своєї куртки, фігурант повідомив, що візьме зброю та застрелить свого опонента.

Обвинувачений під час судового засідання не покаявся та відмовився від дачі показань. Проте потерпілий, який є керівником ТОВ «Камоліно-Холдінг», що займається вирощуванням сільськогосподарських культур, детально розповів про конфлікт, який в нього виник з незнайомцем.

Фермер разом із своїм агрономом здійснював об’їзд полів, розташованих поблизу села Дмитрівка, що були засіяні очолюваним ним товариством. На одній з орендованих у громадян земельних ділянок потерпілий помітив трактор, який здійснював боронування вже засіяного чечевицею поля. Керівник фермерського господарства зупинився та пішов у бік трактора. Поруч із полем він помітив раніше незнайомого йому чоловіка у військовій (камуфляжній) формі, який повідомив йому, що вказане поле належить якійсь жінці, а він їй допомагає. Потерпілий запитав у псевдовійськового, де той проходить службу, на що отримав відповідь — яка різниця. Фермер пояснив агресивному чоловікові, що у товариства є договір оренди вказаного поля та запропонував викликати поліцію, а також ознайомитися зі змістом документів, наявних в іншої сторони на вказану земельну ділянку.

Керівник аграрного підприємства, протестуючи проти такого свавілля, став поперед трактора, аби він зупинився. Незнайомець у військовій формі сказав потерпілому, що вони все одно будуть продовжувати працювати. Фермер зрозумів, що до приїзду співробітників поліції зі вказаним чоловіком немає сенсу розмовляти та повернувся до свого автомобіля.

Після того, як фермер сів на переднє пасажирське сидіння автомобіля, через незачинені двері почув на молдовській мові, як чоловік у військовій формі, знаходячись на відстані приблизно п’ятнадцяти метрів від автомобіля, сказав трактористу, що він би його зараз застрелив. Потерпілий вийшов із автомобіля та спитав псевдовійськового, чому він так висловлюється.

У цей час чоловік у камуфляжній формі, який секунд 5-6 потримав праву руку під камуфляжною курткою з лівої сторони, витягнув руку та з агресивною інтонацією сказав потерпілому у відповідь, що може його вбити прямо зараз, а може пізніше, можливо після закінчення війни. Фермер злякався за своє життя, усвідомивши з вигляду та збудженого стану незнайомого чоловіка, що той може виконати свою погрозу.

Потерпілий намагався заспокоїти обвинуваченого та вирішив дочекатися приїзду співробітників поліції, яким повідомив про відповідні погрози з метою недопущення їх реалізації агресором.

Також потерпілий зазначив, що на камуфляжному одязі обвинуваченого був нашитий державний прапор України та були відсутні будь-які інші відзнаки та нашивки. Крім цього, ще до початку висловлювання погроз обвинуваченим, фермер звернув увагу на те, що під курткою у фігуранта з лівого боку щось знаходиться, оскільки зовні було видно випуклий горбок, що нагадувало про можливу наявність вогнепальної зброї.

Варто зазначити, на переконання суду, спосіб та інтенсивність вираження погрози з урахуванням одягу обвинуваченого, зокрема, та обстановки в країні загалом, в якій діє правовий режим воєнного стану, давали підстави потерпілому сприймати вказану погрозу як реальну та побоюватися її здійснення обвинуваченим.

Таким чином, у середині травня Кілійський райсуд визнав винним уродженця Кілії згідно з ч. 1 ст. 129 КК України та призначив йому покарання у вигляді двох років обмеження волі. Водночас суд звільнив псевдовійськового від основного покарання, замінивши його на випробувальний строк терміном два роки.