На Одещині вшанували пам’ять моряка-прикордонника

У селі Мирному на Одещині відкрили пам’ятну дошку прикордоннику Андрію Тузу, який загинув у боротьбі з російськими загарбниками. Розмістили її у Мирненській загальноосвітній школі, яку закінчив захисник.

Про це повідомили у Морській охороні Держприкордонслужби України.

У 2021 році, у свої неповні 19 років, Андрій свідомо вирішив стати на захист рідної країни й став морським прикордонником. В Одеському загоні Морської охорони відповідального, розважливого та мудрого не по роках матроса помітили й незабаром довірили службу в корабельно-катерному складі. Під час служби Андрій завжди дуже відповідально ставився до виконання обов’язків. Був не по роках дорослим, мудрим, розважливим, сміливим та ніколи не боявся ані труднощів, ані небезпек.

На жаль, 14 грудня 2022 року, під час виконання бойового завдання поблизу Очакова, унаслідок атаки ворожого дрону на катер Морської охорони Андрій Туз отримав поранення, несумісні з життям, і загинув.

За особисту мужність та самовіддані дії, проявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Президент України відзначив старшого матроса Андрія Туза орденом «За мужність» III ступеня посмертно.

На церемонію відкриття пам’ятної дошки прийшли рідні загиблого воїна, однокласники, вчителі, побратими, представники влади та мешканці села.

Згодом рідні та побратими відвідали місце поховання Андрія, де поклали квіти, а військовий капелан протоієрей Миколай відслужив панахиду за загиблим. Вічна пам’ять Герою!

Джерело