На Одещині викрили жителя Запоріжжя, який збирав розвіддані про підрозділи та кораблі ЗСУ

Служба безпеки України заарештувала мешканця Запоріжжя, який, згідно з розслідуванням, здійснював розвідку щодо місцезнаходження підрозділів ЗСУ, бойової техніки, зокрема броньованих артилерійських катерів на Одещині.

Згідно зі слідством, у березні 2023 року чоловік, що є водієм-далекобійником на місцевому підприємстві, був залучений представниками російських спецслужб через свого знайомого, що залишився на окупованій території області. Завдяки можливості вільного переміщення по території України чоловік таємно фіксував місцезнаходження підрозділів ЗСУ та їхньої техніки.

Зазначено, що чоловік систематично надавав своєму “керівнику” інформацію про розташування та рух Сил оборони України в Запоріжжі. Він також проводив розвідку місцевості для можливих ракетних ударів.

На початку лютого 2024 року підозрюваний отримав завдання щодо встановлення місцезнаходження броньованих артилерійських катерів ВМС України в Одеській області. Користуючись своєю робочою поїздкою до Одеси, він зібрав необхідну для росіян інформацію.

“Перебуваючи за кермом фури, він заїжджав на територію портів для отримання комерційних вантажів, але в той же час намагався приховано фіксувати геолокації кораблів ЗСУ. За наявними даними, росіяни сподівались отримати розвідінформацію для планування бойових операцій у морській акваторії України”, — йдеться у повідомленні.

СБУ заарештувала мешканця Запоріжжя, який збирав розвідувальні дані про підрозділи, військову техніку та кораблі ЗСУ.

Фото: СБУ

Чоловіка затримали “на гарячому”, коли він стежив за кораблями ЗСУ біля Одеського морпорту та намагався передати інформацію агресору. Під час розслідування виявилося про додаткове завдання російського агента – здійснення розвідки щодо сухопутних підрозділів ЗСУ на узбережжі Чорного моря.

За кожне виконане завдання підозрюваний отримував грошову винагороду до 10 тисяч гривень.

Підозрюваному було оголошено підозру за статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі підозрюваний перебуває під вартою і йому загрожує пожиттєве ув’язнення.

Джерело і Джерело