На Одещині за 2023 рік збільшилася кількість хворих на туберкульоз

На Одещині за 2023 рік зріс показник хворих на туберкульоз. Ця цифра стала більшою на 6%, ніж торік, стало відомо під час брифінгу, передав кореспондент “Інформеру”.

На 100 тисяч населення припало до майже 100 випадків, що стало удвічі вище середнього показника по країні, заявив Сергій Дементєв, заступник генерального директора з біологічних факторів ДУ “Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”.

За результатами моніторингу епідеміологічна ситуація в регіоні характеризується як нестійка через різні негативні фактори, такі як значна міграція населення, погіршення умов проживання та харчування під час воєнного стану.

Високі рівні захворюваності на туберкульоз були зафіксовані у Роздільнянському, Березівському і Одеському районах. Найнижчі показники були у Болградському та Ізмаїльському районах.

Згідно з директором КНП “Одеський обласний центр соціально значущих хвороб Одеської обласної ради” Олександром Толстопятовим, Одеська область має найвищий рівень захворюваності на туберкульоз та ко-інфекцію ТБ/ВІЛ серед регіонів України протягом останніх 12 років.

“У 2023-му році рівень захворюваності збільшився на 9% порівняно з попереднім роком та склав показник 99,6 на 100 тисяч населення. За офіційними даними протягом 2023 року на Одещині було виявлено 2330 випадків туберкульозу”, — зазначив Олександр Толстопятов.

Одеська область перевищує національні показники по захворюваності на ко-інфекцію ТБ/ВІЛ в 4 рази, з показником 36,9 на 100 тисяч населення проти 8,2 в Україні.

Зниження показника смертності від туберкульозу на 10% до 4,5 на 100 тисяч населення варто відзначити, але захворюваність серед дітей суттєво зросла. Також важливо відзначити проблему виявлення хвороби лише посмертно, вже після аутопсії.

Олександр Толстопятов зауважив, що немовлята та діти до двох років мають підвищений ризик захворюваності та смертності, і є необхідність у вакцинації проти туберкульозу.