Найзнаменитішому пам’ятнику Одеси – 195 років

195 років тому в Одесі відкрили найзнаменитіший міський пам’ятник – найзнаменитішому градоначальнику. Герцогу де Рішельє або просто Дюку.

Пам’ятник являє собою бронзову статую Рішельє в римській тозі з сувоєм у руці та трьома латунними горельєфами, що символізують землеробство, торгівлю та правосуддя. Скульптор – Іван Мартос, корсиканець за походженням. Пам’ятник закладено 30 червня 1827 р. Скульптура і горельєфи відлито у бронзі ливарним майстром У. П. Єкимовим у Петербурзі. Постамент видатного петербурзького архітектора А. І. Мельникова та архітектора Ф. К. Боффо.

Пам’ятник у стилі класицизму, являє собою поставлену на п’єдестал бронзову статую Рішельє. Величина фігури дещо більша за натуральну. Квадратний у плані п’єдестал з карнизом з полірованого рожевого граніту з берега річки Південний Буг (біля Вознесенська), подарований херсонським поміщиком Скаронінським, оброблений майстром П. Джерарі. Підставою п’єдесталу служить стилобат у формі усіченої піраміди з місцевого вапняку з чотирма сходами із граніту. На трьох бокових сторонах постаменту — бронзові горельєфні зображення, що символізують торгівлю, правосуддя та землеробство.

На гранях п’єдесталу у прямокутних нішах встановлені плити та горельєфи. На фасадній — латунна позолочена плита з написом:


ГЕРЦОГУ ЕММАНУИЛУ ДЕ РИШЕЛЬЕ УПРАВЛЯВШЕМУ СЪ 1803 ПО 1814 ГОДЪ НОВОРОССIЙСКИМ КРАЕМЪ И ПОЛОЖИВШЕМУ ОСНОВАНIЕ БЛАГОСОСТОЯНИЮ ОДЕССЫ БЛАГОДАРНЫЕ КЪ НЕЗАБВЕННЫМЪ ЕГО ТРУДАМЪ ЖИТЕЛИ ВСЕХЪ СОСЛОВIЙ СЕГО ГОРОДА И ГУБЕРНИЙ ЕКАТЕРИНОСЛАВСКОЙ ХЕРСОНСКОЙ И ТАВРИЧЕСКОЙ ВОЗДВИГЛИ ПАМЯТНИКЪ СЕЙ ВЪ 1826 ГОДѣ ПРИ НОВОРОССIЙСКОМ ГЕНЕРАЛЪ-ГУ-БЕРНАТОРѣ — ГРАФѣ ВОРОНЦОВѣ


Роботами із встановлення пам’ятника керував архітектор Ф. К. Боффо. Відкриття бронзової пам’ятки Дюку відбулося 22 квітня 1828 року.