Обстріл будинку в Одесі та візит Зеленського з прем’єром Греції: які поширювали фейки та маніпуляції

Одеса та область залишаються одним з регіонів, який часто атакують російські військові та утримують в інформаційному полі пропагандисти РФ. Їхні наративи повторюють на Заході. Поширення дезінформації або “правди наполовину” відбувається нерідко через соціальні мережі, якими отримати інформацію для користувача набагато простіше завдяки алгоритмам платформ. 

У матеріалі буде розглянуто останні трагічні події — атака ЗС РФ по Одесі 2 березня, коли загинуло 12 людей, зокрема п’ять дітей, та візит президента Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом, що супроводжувався ворожим ударом, який призвів до 5 смертей. 

Навколо цих трагедій були маніпуляції від звинувачення одеської ППО у трагедії до нібито підставного обстрілу по порту задля “шоу” та “піару на смерті”.

Трагедія 2 березня внаслідок російської атаки

У ніч на суботу, 2 березня, російські військові запустили по Одесі вісім дронів-камікадзе, з яких ППО вдалося збити сім. Один з них влучив по дев’ятиповерховому будинку, що спричинило руйнування майже цілого під’їзду. Внаслідок атаки загинули 12 людей, серед яких 4-місячний Тимофій, 7-місячна Ліза, 3-річний Марк, 8-річна Злата та 9-річний Сергій. 

Фото: “Інформер”

Рятувально-пошукові роботи тривали майже добу, а біля місця трагедії було організовано міський оперативний штаб.

У проросійських Telegram-каналах, як-от “Типичная Одесса”, на ранок після влучання почали поширювати наратив про те, що падіння дрона з вибухівкою нібито спричинила робота ППО у міській забудові. Ще ресурс заявив про влучання у порт, але ОК “Південь” не писало стосовно останнього. 

Фото: “Інформер”

Додамо, що на цей Telegram-канал підписано понад 200 тисяч користувачів, а пости, які фігурують в цьому огляді, набирали близько 140-265 тисяч переглядів. Його автор стабільно поширює маніпуляції щодо ППО, транслюючи міф, що нібито треба “роззброїти небо Одеси та області”. 

Питання стосовно того, що тоді мешканці не будуть захищені від атак РФ, здебільшого замовчуються або висміюються. Подібний прийом використовують для зниження довіри до ЗСУ та офіційної інформації від українського командування. 

Близько дев’ятої ранку канал поширив наступне повідомлення: “Насчет ракеты ПВО пока подтвердить не можем, но били из всех возможных пулеметов. Пулеметы к слову на некоторых домах и на крышах установлены. Не только катающиеся тарантайки.  Число джипов с пулеметами увеличилось в разы за последнюю неделю в городе. Комментарии от спасателей тоже есть, цитировать не будем, но мысль простая: если бы не сбивали там, он бы на дома не упал”. 

Також автор Telegram-каналу використав як “підтвердження” своєї теорії про те, що влучення спричинила українська ППО — скриншот з, як вже пізніше виявилося, загиблими Анною Гайдаржи та її 4-місячним сином Тимофієм, де користувач закликав молитися за них. 

На скриншоті було написано, що в їхній будинок влучила ракета, але використовувати це як підтвердження є необ’єктивним, як і фразу, що “люди всё сами прекрасно понимают”. До того ж пост написали люди, які, ймовірно, більше переймалися за постраждалих, аніж відслідковували звіти про бойову роботу. Пізніше низка Telegram-каналів, наприклад “Х**вая Одесса”, поширили відео, де було чутно як летить дрон-камікадзе і влітає в будинок. Саме відео тривало близько двох хвилин і під час нього не було звуків роботи ППО.

Скриншот з соцмереж

Цього разу автора “закидали” повідомленнями, що якби Росія не обстрілювала, то і не було б роботи ППО у місті. У відповідь він почав писати про так званий “переворот” у 2014 році, маніпуляції щодо трагедії 2 травня 2014 року в Одесі, АТО/ООС  та те, що зараз ведуть “на забій тисячі людей підкоряючись Борису Джонсону”, коли нібито перемовини “були у кармані”. Загалом стандартні тези російської пропаганди. 

До маніпуляцій можна віднести повідомлення Одеської міської ради стосовно того, що з-під завалів витягли 4-місячного Тимофія. Спершу представники влади опублікували новину, її поширили інші джерела, а пізніше згадку про дитину прибрали. Виявилося, що тоді знайшли 3-річного Марка. 

Скриншот: Одеська міська рада

Утім подібні повідомлення, коли вони ще не підтверджені, можуть стати додатковим шоком і стресом для родичів, близьких і друзів. Спершу треба перевіряти інформацію, першочергово для міської влади, а якщо вже трапилася помилка — повідомити про неї, а не видалити частину тексту з поста. 

Також Telegram-канал “Бойова Конопля” вдень 2 березня поширив допис, що “біляївське ППО заливає очі горілкою”. За його словами, місцеві жителі бачили як якісь особи у військовій формі випивали алкогольні напої, а потім вночі “ні один з розрахунків не вразив ціль”.

Скриншот: “Бойова Конопля”

Його джерелом інформації була продавчиня, місцеві жителі та побратим, які познайомилися з людьми “по формі”. Доказів, що саме ті особи були на чергуванні або інших аргументів їхньої причетності до роботи в ППО — не було. Станом на час публікації матеріалу автор видалив ці повідомлення зі свого Telegram-каналу. 

Скриншот: “Бойова Конопля”

Також “Типичная Одесса” поширювала наратив, що Сили оборони вирішили “змінити версію” про те, що було збито 7, а не 8 ворожих дронів. З боку військового командування неодноразово наголошувалося, що спершу треба встановити усі обставини події і тоді вже вони нададуть остаточний звіт.

Речниця ОК “Південь” Наталія Гуменюк прибула на місце трагедії близько 9:30 ранку, коли і зробила заяву щодо одного не збитого дрона — тобто на ранок після влучання.

Скриншот: “Типичная Одесса”

Ще варто згадати реакцію деяких західних ЗМІ, де разом з російською атакою по Одесі згадали атаку дроном по Санкт-Петербургу.  Наприклад, німецьке видання Kleine Zeitung випустило новину під заголовком: “Росія атакувала Одесу, Україна обстріляла з безпілотника Петербург”. Схожа назва була у видання DiePresse та в низці інших, зокрема інших країнах.

З боку редакторів це може свідчити про намір поєднати дві новини в одну, але в очах громадськості це може виглядати як зіставлення цих випадків та прирівнювання їх одне до одного, що є маніпуляцією, адже рівень руйнувань та людських жертв абсолютно не співмірний.

Візит Зеленського в Одесу та російська атака по порту

Зранку 6 березня близько 10:45 в Одесі пролунав вибух. У той самий час Повітряні сили ЗС України у Telegram поширили наступне повідомлення: “Загроза застосування балістичного озброєння в областях, де оголошена повітряна тривога!”. 

Згодом стало відомо, що до Одеси прибув президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс. Під час пресконференції на фоні суттєво пошкодженого росіянами влітку Спасо-Преображенського кафедрального собору глава держави заявив про п’ять загиблих і п’ять постраждалих внаслідок атаки РФ. 

Фото: ОПУ

Вже о 11:11 Telegram-канал “Типичная Одесса” почав поширювати наратив, що не виключено, що нібито Зеленський полюбляє “показові концерти” та “піар на смерті”. Натякаючи, що це могли зробити ЗСУ для “залякування”, що також є частиною російської пропаганди та прийомом воєнкорів РФ і міноборони РФ. 

Пізніше автор додав, що удар по порту під час візиту прем’єра Греції є “чудовим варіантом показати світу кровожерливість Росії”. Після декількох натяків на звинувачення України він додав, що користувачі самі можуть обрати, відомству якої країни це корисно. 

Скриншот: “Типичная Одесса”

Проросійський Telegram-канал “СВО 2024” став поширювати інформацію, що внаслідок удару нібито загинув Зеленський, а доля прем’єра Греції з’ясовується. Пізніше цей допис було видалено.

Ще канал поширював інформацію, що ракета була нібито випущена з Одеси за даними так званих “профільних ресурсів”. Загалом подібну інформацію повторювали пропагандистські російські джерела до заяви їхнього міноборони. 

Скриншот: СВО 2024

Згодом міноборони РФ фактично визнало, що удар завдано російськими військовими, щоправда, вигадало, що його було зроблено по “ангару в промисловому портовому районі м. Одеси, в якому здійснювалася підготовка до бойового застосування безекіпажних катерів Збройних сил України”.

До початку пресконференції Зеленського грецьке видання Protothema писало, що влучання сталося близько 150-200 метрів від політиків. Міцотакіс пізніше частково підтвердив інформацію, додавши, що вони не встигли сховатися і удар був близько. Пізніше того ж дня американське видання CNN написало про 500 метрів. Українська сторона тоді не казала про приблизну дистанцію влучання, тому поширені дані ЗМІ не можна було підтвердити, як і заперечити.  

Через день після інциденту Reuters опублікувало коментар заступника керівника ОП Ігоря Жовкви, котрий підтвердив інформацію про те, що влучання “було менш ніж за 500 метрів від нас”.

Хоча візит грецького політика не було анонсовано — витік інформації таки відбувся з огляду на удар РФ. 

Ми бачили сьогодні цей удар. Ви бачите, з ким ми маємо справу, їм все одно, куди бити. Я знаю, що сьогодні були жертви, всіх деталей не знаю ще, але знаю, що є загиблі, є поранені”, ‒ сказав Володимир Зеленський. “Це військові, цивільні, міжнародні гості ‒ цим людям все одно. Вони або з глузду з’їхали, або повністю не контролюють, що їхня терористична армія діє. Це говорить про те, що нам передусім треба захищатися. Найкраще, це система протиповітряної оборони”.

Додамо, що за останні два тижні це вже другий подібний випадок. DW писало, що 25 лютого у Миколаєві за кортежем глави МЗС Анналени Бербок Німеччини летів російський дрон. Німецька політик тоді їхала до опріснювальної станції, розташованої за 50 км від лінії фронту. У результаті українським водіям вдалося відірватися від БпЛА. Подія не набула широкого розголосу або скандалу. 

Грецьке видання bankingnews.gr, яке можна охарактеризувати як пропагандистське, на своєму сайті та в соціальних мережах стало поширювати інформацію, що “Греція наполягає на неправильній стороні історії та переможених” та їхній прем’єр, ймовірно, “женеться за іміджем у контексті своєї комунікаційної політики, а сама зустріч була з “клоуном Зеленським”. 

Загалом тексти на цьому сайті емоційно забарвлені, без дотримання принципу балансу та відокремлення фактів від коментарів. Наприклад, в іншій статі ЗМІ назвало нардепа Олександра Дубінського “опозиційним політиком” — в Україні його звинувачують у держзраді та співпраці з Росією. 

Інший сайт TzafNews скопіював до себе матеріал bankingnews.gr, поширивши аналогічний наратив про “хаос в Європі”, “відсутність чіткої стратегії” та провал США в так званій “українській кризі”.

Подібні наративи корисні російській пропаганді для розхитування ситуації в Євросоюзі та створення різних “таборів” думок для розколу. Останні дві трагедії в Одесі є цьому прикладом, проте окрім нашого міста є напрямки фронту на Сході та Півдні, де ситуація набагато складніша і навколо них теж публікують багато маніпуляцій та пропаганди. До неї можна внести інформаційне розхитування щодо ситуації на Херсонщині та навколо окупованого Росією Придністров’я (Молдова). 

Низка інших видань як-от Cyprus Times, Newsbeast, Protinews.com тощо повідомляли про візит Кіріакоса Міцотакіса без оціночних суджень з використанням зокрема українських джерел, підкріплюючи матеріал фото- та відеоматеріалами. 

Авторка: Маргарита Юзяк