Одеса: à la guerre comme à la guerre

Російська  пропаганда постійно згадує Одесу як “русский город”, автоматично забуваючи про історичну багатонаціональність. Адже за цією ж логікою Одесу  можна вважати найбільш французьким з українських міст. Серед її батьків-засновників чимало вихідців з прекрасної Франції, починаючи з легендарного Дюка, герцога  де Рішельє.

Україна та Одеса залишаються в полі зору французьких політиків та спільноти і нині. Однією  з останніх заяв стала промова прем’єр- міністра Франції Габріеля Атталя. У ній він висловив намір надалі підтримувати Україну, зазначивши, що «перемога Росії над Україною матиме для французів непомірну ціну“, зокрема через продовольчу інфляцію.

Загалом  за два роки  вторгнення  дружня держава поставила в Україну військового обладнання на загальну суму 2,615 млрд євро, починаючи з стрілецької зброї та боєприпасів до далекобійних ракет та ППО. Відповідну інформацію оприлюднили на сайті Міністерства Збройних Сил Франції. Дані наведено станом на 31 грудня 2023 року, тобто ще до двосторонньої безпекової угоди між Францією і Україною .

ДНК-лабораторія для ідентифікації жертв війни, лоцманський катер  PILOTINE XIV для підтримки судоходства на Дунаї, рятувальна техніка, гуманітарні вантажі  – перелік корисних подарунків досить довгий. Подібна підтримка надавалася  у рамках програм ЄС,  двосторонніх державних угод, а також на рівні окремих міністерств та громад.

Особливо тісно склалися стосунки міст-побратимів Одеси та Марселя. Крім суто матеріальних речей було чимало культурно-просвітницьких заходів та акцій. Одесити, які зараз мешкають тут, розгортали український прапор поблизу вокзалу Сен-Шарль, бо ця локація нагадує їм Потьомкінські сходи.

Марсель висловлював співчуття одеситам під час ворожих обстрілів, які нерідко призводили до масових жертв.

Наприкінці березня до Марселю вирушили тридцять одеських школярів з  франкомовних класів.  Одеських ліцеїв №2,10,55 та ліцею «Маріїнський» відбули для короткочасного відпочинку в місто-побратим Марсель. Під час поїздки учні  відвідали з екскурсіями історичні куточки та ближче ознайомилися з французькою культурою.

Муніципалітет міста Марсель  організував прийом  у мерії та зустріч із членами місцевої  Муніципальної молодіжної ради.  

До Одеси приїздили представники AFD ( державної Французької агенції розвитку). Зараз вона  згідно з урядовою політикою реалізує понад 4000 тисячі проєктів із сталого розвитку у багатьох країнах світу. Серед джерел фінансування агенції є й неурядові інституції, що робить її діяльність більш гнучкою.

За останні два роки в Одесі побували міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна,  мер міста Гавр та експрем’єр-міністр  Франції Едуар  Філіп, уповноважений Президента Французької Республіки з питань допомоги та відновлення України П’єр Ельброн та інші впливові фігури.

Сергій Тютюхін, Катрін Колонна та Дмитро Кулеба

Серед останніх візитів –  приїзд Голови Національних зборів Французької Республіки Яель Брон-Піве . Під час триденного перебування в Україні вона встигла зустрітися із президентом Володимиром Зеленським, представниками Міноборони, громадянського суспільства та неурядових організацій. Обговорити питання військової підтримки, мобілізації та проблем аграрного сектору. Виступити на пленарному засіданні ВР.

Безпосередньо в Одесі пані Яель Брон-Піве  побувала разом із своїм українським колегою,  головою Верховної ради Русланом Стефанчуком. Вони відвідали Одеський порт, який неодноразово страждав від атак російських ракет і дронів, та обговорили проблеми функціонування зернового коридору.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу Bezymyannyj.jpg

” Від першого дня цього вторгнення Франція стоїть пліч о пліч з Україною, – зазначила висока гостя. – Триває підтримка у дипломатичній плошині, вводяться нові пакети санкцій. Понад сто тисяч українок та українців знайшли притулок в наших громадах.

Дякую за запрошення, бо Одеса є для нас взірцевим містом. Бо хоча потерпає від російських атак, ми захоплені її стійкістю та силою спротиву. Захоплені зусиллями структур, які забезпечують функціонування морського коридору. Це нагода передати меседжі тої підтримки, яка триватиме надалі до самої вашої перемоги”.

В свою чергу Руслан Стефанчук  підкреслив важливість співпраці між українським та французьким парламентами.

« Ви вже продемонстрували в Асамблеї ряд  важливих політичних рішень, – зазначив він. – Визнання  Голодомору геноцидом українського народу, а  приватної війскової компанії  «Вагнер»  – терористичною  організацією. Першу зброю натівських стандартів Київ отримав від Франції.  Разом з вами ми  будуємо кораблі та корвети, піднімаємо тему заморожуваня російських активів.

Ви побачили українську реальність. Тому, враховуючи всі історичні та людські відносини, звертаюся до вас з проханням допомогти Одесі та одеситам. Захист людей – це сьогодні найважливіше».

В стінах бомбосховища, куди присутні спустилися після чергової повітряної тривоги, ці слова звучали особливо переконливо.

16 лютого цього року Володимир Зеленський та Емманюель Макрон підписали двосторонню угоду про співпрацю в сфері безпеки. Вона містить розділи, які стосуються інформаційної та кібербезпеки, розвідки та контррозвідки, захисту критичної інфраструктури та протидії організованій злочинності.

Франція продовжить політику постачання військової техніки, та допомоги цивільному сектору. 3 млрд євро будуть виділені на оборону вже у поточному році. А головне – Франція принципово висловила свою підтримку Україні у цей складний час. Готовність сприяти подальшій європейській та євроатлантичній інтеграції України, якак є складовою частиною безпеки Європи.

Наталя Шевчук

Фото з відкритих джерел та авторські