Одеситка в Естонії створила дитячий центр для українських дітей

Ксенія Бужбецька народилася та виросла в Одесі. Після школи поїхала вивчати кінематограф до Естонії. З початком повномасштабного вторгнення РФ до України займалася волонтерством в університеті. Згодом створила дитячий центр в Таллінні для українських біженців. 

Фото: Ярослава Павленко

«Нам віддали старий кінотеатр в центрі столиці» 

Дитячий центр Sõprus Ксенія створила разом з відомим естонським бізнесменом Індреком Каселою. Він володіє старим кінотеатром в центрі Таллінну, який щодня  зранку до обіду перетворювався на безплатний великий дитсадок. У перші місяці влаштувати дітей в естонські державні садки було вкрай складно. 

Фото: Дитячий центр Sõprus

«Через те, що в сучасній історії Естонії таке відбувається вперше, влада спочатку не була готова до такого напливу дітей. Не було достатньо дитячих садків та шкіл. Але естонці, варто сказати, дуже швидко зорієнтувалися та розв’язали проблему», – розповідає Ксенія.

Аби організувати роботу, спочатку знайшли кілька спонсорів – фабрику морозива та мережу кафе. Аби розповісти про центр, розвішували плакати в готелях, де жили українці та Центрах реєстрації. 

Фото: Дитячий центр Sõprus

«Спочатку план був такий: з 10-ї до 14-ї години з понеділка до п’ятниці ми раді бачити всіх дітей. Незалежно від віку. Ми показуємо їм мультики та роздаємо морозиво. Батьки можуть їх залишити та йти, наприклад, шукати роботу, оформлювати документи тощо. За перші три дні у нас було понад 500 дітей», – ділиться дівчина. 

В центрі допомагали друзі та працівники кінотеатру. Згодом стало зрозуміло, що мультиків та морозива не вистачає – дітям складно сидіти кілька годин в напівтемному приміщенні. 

Фото: Ярослава Павленко

«Потім нам самі люди почали писати та пропонувати допомогу. Наприклад, до нас приходила актриса театру Марина Доманська з Миколаєва, яка проводила для дітей майстер-класи. Приходили до нас хлопці з інтерактивною музикою, якою розважали дітей. Потім, коли ми почали помічати фрази від дітей, які нас відверто насторожували, тому одразу почали запрошувати психологів», – розповідає Ксенія. 

До проєкту долучилися й інші волонтерські організації. Наприклад, «Спільна бібліотека» – проєкт зі збору дитячих книжок українцями та Національною бібліотекою Естонії. 

Волонтерських дитячий центр пропрацював понад 3 місяці. Згодом його довелося зачинити, бо дітей стало значно менше. Частину з них влаштували в дитячі садки, частина – поїхала назад до України. 

Аби підтримати проєкт, організували збір коштів на краудфандинговій платформі Естонії. Ці гроші планують використати для створення Дитячого денного літнього табору. 

«Нас підтримав уряд Естонії»

«За електропостачання нам надходили шалені рахунки. Треба було якось організувати роботу самої зали», – діляться Ксенія. 

Фото: Ярослава Павленко

Аби розв’язати проблему, вистачило написати запит до уряду Естонії. Ті виділили кошти на утримання зали та частково навіть фінансували роботу матерів, що допомагали в центрі. 

«В Естонії дуже легко дістати контакти будь-якого представника влади. Вони є просто в Інтернеті. Наприклад, коли ми починали волонтерити, нас попросили знайти тепловізори. Я цим зайнялася. І якимось чином, на четвертий номер телефону на 15-й хвилині зрозуміла, що я говорю з міністром оборони Естонії», – розповідає дівчина. 

«Ми розпочали роботу над документальним фільмом» 

На магістерській програмі Талліннського університету вже почали роботу над документальним кіно про центр. Більшість дітей з батьками повертаються до України. Вже встигли зняти кілька героїв. 

Фото: Ярослава Павленко

«Мене завжди вражало, що мозок дитини ніби викидає шокові моменти з голови. Коли одна з маленьких героїнь фільму розповідала, як дізналася про війну, то дуже швидко проговорила, як до неї забігли до кімнати, як вона збирала іграшки. І потім одразу переходила до того, як вони поїхали, і вона побачила гарного собаку. І ось про собаку вона розповідала вже майже пів години», – дивується Ксенія. 

Фільм планують відправити на фестивалі документального кіно. 

Естонія – одна з перших країн, що почала приймати біженців з України. Уряд Естонії активно підтримує Україну у війні, що розв’язала РФ та просуває європейський шлях України у складі ЄС. Наприклад, нині українці з 12-ти областей можуть отримати грошову допомогу від Естонської ради. За період війни Естонія виділила третину свого військового бюджету на допомогу Україні та згодом планує відновлювати Житомирщину.  

Текст та візуалізація: Дмитро Тельпіс