Одеська кравчиня виготовляє дизайнерські шеврони

Кравчиня Ганна Чижова шиє шеврони для військових. У цьому їй допомагає 14-річний син Єгор. Разом вони розробляють авторські дизайни, шукають замовників та доставляють результати своєї праці на всій території України. Деталі дізнавалися журналісти Суспільного.

Разом із сім’єю Ганна Чижова переїхала до Одеси з Донецька після початку війни з Росією у 2014 році. Зараз вона переобладнала свою майстерню під військові потреби. Навчилась шити для солдатів рік тому, тоді замовлення отримала від знайомих. Тепер з нею постійно працюють волонтери, втім потужностей майстерні на всі замовлення не вистачає. Наразі Ганна шиє на день не більше 25 шевронів за день.

В Одесі кравчиня разом з сином виготовляє дизайнерські шеврони

Зараз її чоловік в армії на передовій. Потреби війська пріоритетні — каже жінка — але корисним сьогодні має бути кожен:

“Воно і створювалось як така невелика майстерня. Так, я мрію про таку велику студію, з великою машиною, промкою, може навіть не однією, але зараз я заточена тільки під шеврони, і ніяких більше замовлень не приймаю. Вони все розуміють – що воєнка в першу чергу”.

В Одесі кравчиня разом з сином виготовляє дизайнерські шеврони

Дизайни замовляють волонтери та самі військові. Вони різноманітні: прапори України, маркування добровольчих батальйонів та індивідуальні роботи під замовлення. У праці Ганні допомагає син – Єгор Филимоненко. Саме він забезпечив можливість розробляти оформлення для шевронів.

В Одесі кравчиня виготовляє дизайнерські шеврони

Єгору 14 років. Він щоденно приходить до матері в майстерню після занять. Допомагає вирізати макети та слідкувати за комп’ютером. Щодо успіху України в війні налаштований позитивно.

“У мене немає якихось переживань, бо я знаю, що все буде гаразд, бо ми переможемо. Я вірю в ЗСУ, я вірю, що все буде добре. Ми на шляху до перемоги, бо ще не завершилось, ще Кубань не наша, Москву не спалено, Путін не здох, ще на шляху”.

В Одесі кравчиня виготовляє дизайнерські шеврони