Одеська мерія планує достроково погасити кредити у двох банках

Одеська мерія планує достроково погасити кредити у двох банках

В муніципалітеті зазначають, що місто в змозі це зробити

Одеським депутатам запропонують проголосувати за дострокове погашення кредитів у двох банках. Йдеться про 296 млн грн, які муніципалітет винен за кредитами двох державних банків — Укргазбанк та Ощадбанк. 

Таку пропозицію оголосили на  комісії з питань планування, бюджету та фінансів Одеської міської ради.

Проєкт рішення, планується винести на розгляд депутатів під час найближчої сесії. Ці кредити місто брало під 19% річних й ці ставки можуть бути переглянуті. Якщо мерія виплатить ці гроші до травня, то зможе зекономити близько 50 млн грн. 

Таким чином, залишиться кредит зі ставкою у 14,4%, за яким мерія має виплатити  700 млн грн.  Якщо раніше облікова ставка була 10%, то з початком війни вона зросла до 25%. Відповідно ставка по кредитах муніципалітету також зростатиме. Щоб не переплачувати депутатам й запропонувати ухвалити рішення про погашення кредиту.  

Мерія брала кредити останні п’ять років приблизно мільярд на рік. Останній кредит мерія взяла у 2021 році за рік до війни в 1,2 млрд грн у трьох банках:

  • ПАТ АБ “Укргазбанк” — 300 млн грн;
  • АТ “Ощадбанк” — 600 млн грн;
  • АТ “Укрексімбанк” — 300 млн грн.

Нагадаємо, через те, що за кредити доведеться сплачувати не 12, а 19 відсотків через зміни в обліковій ставці,  місто терміново виділило 100 млн грн, щоб погасити частину тіла кредиту.