Одеські історики стурбовані долею Аккерманської фортеці

Доктор історичних наук Андрій Красножон, який присвятив багато років дослідженню Аккерманської фортеці та випустив десятки наукових робіт та книг про неї, повідомив, що цей пам’ятник архітектури 13 століття опинився під загрозою знищення через тендер на реставрацію, який виграла сумнівна фірма.

Група дилетантів із 6 осіб (ТОВ «БПК Архітектор»), несподівано виграла тендер на освоєння 22 млн державних гривень, за рахунок яких збирається знести частину комплексу в’їзних воріт Кілійської вежі, яку збудував 600 років тому молдавський господар Стефан Великий. В серпні 1484 р. під склепінням саме цієї брами урочисто в’їхав у фортецю султан Османської імперії, Баязид Велі, чим розпочатий 328-річний період турецького володарювання в Аккермані.

“Через виставлені на прозоро документи, можна бачити, що ці гастролери не мають жодного уявлення ані про реставрацію, ані про Аккерманську фортецю. Єдиним дипломованим реставратором у цій групі осіб є дехто Малишев, який отримав відповідний диплом аж минулого року. Він має нуль досвіду роботи як у справі реставрації подібних об’єктів, а також нуль обізнаності з самим пам’ятником національного значення, яким є фортеця.

Наприклад, у техзавданні присутній пункт про «відтворення мурування монастирських стін». Ані монастиря, ані його стін на території фортеці не існує в природі. Окрім того, означена група товаришів збирається загнати на пам’ятник археології національного значення екскаватори та самоскиди для того, щоб бадьоро виносити весь культурний шар віком дві з половиною тисячі років – і все це навіть без залучення археологів з Інституту археології Академії наук та без попередніх охоронних розкопок, як того вимагає Закон”, – написав Красножон у Фейсбуці.

Історики вимагають скасувати погодження, надане Мінкультом України у 2018 р. на проведення цього явно злочинного проекту. Розробити новий, адекватний проект протиаварійних робіт з урахування інтересів пам’ятника (передусім ремонт веж № 20 та № 2, які знаходяться під загрозою руйнації). Міжнародна наукова громадськість має повідомити міністерства культури своїх країн про запланований кричущий акт вандалізму в Аккермані – значення цієї фортеці наднаціональне – вона належить історії та культурі як мінімум Румунії, Молдови та Туреччини, а не лише України.

Джерело