“Одеські квартири дешевшають перед російським наступом”. Stopfake

Повідомлення про те, що одесити за безцінь продають квартири та масово покидають місто, не відповідає дійсності. Місцеві рієлтори відзначають, що деякі жителі міста дійсно готові продати свою нерухомість дешевше, проте це явище має тимчасовий характер, і пов’язане воно з російськими обстрілами міста, які стають частішими. Загалом експерти зазначають, що на сьогодні ціни на нерухомість в Одесі практично вирівнялися з довоєнними показниками, а вартість вторинного житла зросла на кілька відсотків.

Деякі користувачі мережі поширюють дезінформацію про те, що жителі Одеси нібито майже задарма продають квартири і масово залишають місто. «Жителі міста, мабуть, передчують наближення ЗС РФ і боїв за місто, тому вирішують позбутися квартир. Але є нюанс: черги з охочих купити житло, де ЗСУшники потім розмістять свої опорні пункти,  чомусь не спостерігається», – коментують «новину» в мережі.

На підтвердження цієї дезінформації поширюється відеоролик, в якому одеський рієлтор Володимир Ровенчук повідомляє про те, що через російські обстріли деякі одесити готові продавати свої квартири суттєво дешевше, аби тільки швидше «вивести гроші».

Останній місяць кремлівський агітпроп регулярно поширює дезінформацію про «масову паніку» у Харкові та Одесі, пов’язану з нібито прийдешнім наступом на цих напрямках російських військ. Проте ці повідомлення є частиною інформаційної атаки росії проти України, мета якої – деморалізувати та посіяти паніку серед жителів східних і південних областей країни. Про що неодноразово  повідомляв Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони. Новина про те, що одесити нібито поспіхом залишають місто, також є частиною цього пропагандистського наративу.

Почнімо з того, що наявні дані повністю спростовують повідомлення про тотальний обвал цін на житло в Одесі. За даними аналітичного проєкту Лун.Статистика, ціни на первинне та вторинне житло за останні місяці суттєво не змінилися. Якщо ж розглядати статистику за останні півроку, то вартість вторинного житла взагалі зросла на кілька відсотків (ціна на однокімнатну квартиру зросла на 9%, двокімнатну – на 5%, трикімнатну – на 3%).

Дані з жовтня 2023 року по квітень 2024 року показують, що ціни на первинне житло коливаються в діапазоні 930-990 доларів за м².

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook рієлтор Володимир Ровенчук, чиє відео кремлівський агітпроп використав для поширення дезінформації про опустіння міста, не заявляв про те, що Одеса перетворюється на «місто-примару». Рієлтер зауважує, що деякі одесити готові поступитися ціною при продажі житла, побоюючись російських обстрілів по місту, які останнім часом стали частішими. Він вважає, що нинішня ситуація має тимчасовий характер і за сприятливих обставин стабілізується.

Загалом аналітики зазначають, що за останніх два роки ринок нерухомості в Одесі адаптувався до умов війни. Так, на початку квітня заступник керівника першої філії Агентства нерухомості «СЛОН» в Одесі Віталій Бойченко у коментарі виданню ElitExpert заявив, що ринок залежить від поточної безпекової ситуації в Україні, проте в цілому зараз люди не бояться купувати житло в Одесі. На початку війни було дуже сильне падіння ринку, але сьогодні ціни практично зрівнялися з довоєнними показниками.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 437535439_846972737472914_8194191131238318691_n.jpg

«Якщо два роки тому ринок просто завмер, то зараз він повертається до довоєнних показників у всіх цінових категоріях. Минулого року ми мали угоду навіть на 500 тисяч доларів і вище: це елітні об’єкти на Французькому бульварі та в Совіньйоні», – заявив представник агентства.

Основними покупцями нерухомості в Одесі, зі слів Віталія Бойченка, є одесити та люди з інших регіонів, які переїхали до міста через війну.

«Багато хто купує квартири за державною програмою кредитування «єОселя». Вона дозволяє багатьом держслужбовцям (військовим медпрацівникам, поліцейським, ДСНС-никам, вчителям та науковцям) отримати кредит на придбання нерухомості під 3% річних до 20 років. Військовослужбовцям, службовцям за контрактом на Одещині та деяких інших областях країни обласні адміністрації компенсують ці 3%, і їм такі кредити виходять взагалі під 0% річних», – пояснив представник агентства нерухомості.

Він також наголосив, що ситуація стабілізувалася і на будівельному ринку міста – більшість будівельних компаній, які працювали в Одесі до війни, працюють і зараз. Однак забудовники більшою мірою зосереджені на завершенні розпочатих до війни об’єктів.

Джерело