Одеські лікарі навчаються працювати з нейросенсорною системою реабілітації RGS

Зараз, під час війни, значно збільшилась кількість пацієнтів з порушенням мозкової діяльності – у наслідок ЧМТ, інсультів, контузій тощо. Тому вкрай необхідно знаходити дієві рішення для реабілітації таких людей. В Україну, як гуманітарна допомога від іспанської компанії «Eodyne», надійшла реабілітаційна ігрова система (RGS) і Одеса, серед інших міст, також її запроваджує. Зараз експерти навчають одеських лікарів з нею працювати. Про це повідомляє МОЗ.

Реабілітаційна ігрова система (RGS) – це сучасна система телереабілітації, яка дозволяє пацієнтам із травмами та порушеннями мозкової діяльності отримувати ефективну персоналізовану нейрореабілітацію в ігровій формі та якнайшвидше повернутися до нормального життя.

Тобто, це науково-обгрунтоване тренування, яке в ігровій формі дозволяє пацієнтам із порушеннями мозкової діяльності проходити реабілітацію дистанційно. За допомогою телефону або персонального компʼютера з вебкамерою, на який встановлено спеціальний застосунок, людина може продовжити реабілітацію вдома, не втрачаючи звʼязок із фахівцем.

Пацієнт виконує задані рухи в ігровій формі, і спеціальний додаток реєструє їх динаміку, враховує помилки та виводить аналітичні дані. На відміну від застарілих та недоказових методів реабілітації, RGS – це науково обґрунтоване рішення, яке підтверджується міжнародними клінічними дослідженнями. Платформа щодня використовується в лікарнях по всьому світу для реабілітації пацієнтів з інсультом.

Сьогодні RGS вже доступна в 50 медичних закладах України – на Закарпатті, Запоріжжі, Вінниччині, Івано-Франківщині, Харківщині, Хмельниччині, Волині, Дніпропетровщині, Одещині та у Києві.

Нещодавно партнери МОЗ – експерти проєкту USAID «Сталий розвиток національних систем охорони здоровʼя в Україні» – провели навчальний інтенсив для фахівців з реабілітації, які вже активно використовують реабілітаційну ігрову систему.

Джерело