Одеські жінки зникли з місцевих медіа

Станом на 2015 рік в Україні проживає близько 44 млн людей, причому жіночого населення – 54%, а чоловічого 46%. Подібна тенденція зберігається в усіх регіонах країни, в тому числі в Одеській області. Незважаючи на ці дані, та на офіційну статистику, що жінки у нас більш освіченіші за чоловіків (вищу освіту мають 85% жінок та 74%  чоловіків), місцеві ЗМІ частіше ігнорують думку жінок  при висвітленні новин на економічну та політичну тематику.

(Інфографіка – ГО Інститут Масової Інформації)

Навіть у  більш властивих в нашій країні для жінок сферах, наприклад охорона здоров’я або освіта, переважають коментарі або заяви чоловіків. Особливо це проявилось під час останніх подій в Ізмаїлі, де отруїлись кілька сотень людей. Ситуацію коментували різні чиновники та експерти, але серед них практично не було жінок. Це досить легко перевірити в будь-якому пошуковому сервісі.

Для того, щоб зрозуміти існуючі тенденції в гендерному дисбалансі на регіональному рівні, достатньо продивитись статі та аналітичні матеріали в місцевих онлайн ЗМІ та газетах. Вражає, але практично в кожному матеріалі, де надруковані коментарі експертів на політичну та економічну тематики, відсутні думки жінок. І це при тому, що в наукових радах з політичних та економічних наук в Одесі головують саме жінки.

І ця тенденція зберігається не тільки в ЗМІ.

Серед держслужбовців практично 75% посад займають жінки, але серед керівників першої категорії їх лише 16%. Баланс починає з’являтись на рівні третьої та четвертої категорії, де посади вже не настільки впливові. Звісно серед рядових спеціалістів жінок вже практично 80%.

У Верховній раді України – 89% чоловіків, в Кабінеті міністрів – з 23 членів Уряду тільки 2 жінки (9%), в Одеській обласній раді – 9,5% жінок, в Одеській міській – 22%. Серед всіх міст країни лише в 7% з них керують жінки. Ситуація змінюється на селищному рівні. Практично в 40% сіл керують жінки. Можна довго дискутувати про що свідчить ця статистика, але дані тенденції демонструють, що чим вище рівень корупції в органі влади тим менше там жінок (повторюсь, в обласній раді – 9,5% жінок, в селищних радах – 40%).  Яка роль ЗМІ у даному випадку? Консервація існуючого гендерного порядку та дисбалансу.

Слід відзначити, що серед одеських журналістів більше 70% жінок. Тобто самі жінки пишуть набагато більше про чоловіків. Тому одеським журналісткам та й журналістам слід звернути увагу на гендерний баланс в своїх матеріалах та ширше розглядати роль жінки в сучасних медіа та в світі в цілому.

Колотвін Павло, представник ГО Інститут масової інформації в Одеській області