Одеський ексмер Костусєв спробував оскаржити запобіжний захід у справі аеропорту

Сторона захисну колишнього міського голови Одеси Олексія Костусєва спробувала оскаржити запобіжний захід у справі про незаконне заволодіння міжнародним аеропортом “Одеса” та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності. Про це сьогодні, 15 травня,  повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

11 грудня 2023 року Вищий антикорупційний суд обрав Олексію Костусєву, який є одним з підозрюваних у справі аеропорту “Одеса”, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Його мають застосувати, коли ексмера затримають та доставлять для проведення розслідування. З жовтня 2023 року чоловік перебуває у розшуку.

15 травня Апеляційна палата ВАКС відмовила у задоволенні апеляційної скарги сторони захисту Олексія Костусєва стосовно запобіжного заходу. Він залишається чинним. У лютому Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на здійснення спецрозслідування стосовно Олексія Костусєва.

Олексій Костусєв

За даними НАБУ та САП, у 2011 році група людей, серед яких колишній міський голова Одеси Олексій Костусєв, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та два відомих в регіоні бізнесмени Борис Кауфман та Олександр Борухович розробили схему, за якою комплекс із власності міста перейшов у спільну власності приватної компанії та територіальної громади.

Слідство вважає, що в результаті цих дій місто повністю втратило будь-який контроль над аеропортом та не отримувало від його діяльності жодного прибутку. Аби аеропорт не можна було повернути у власність громади, усе його майно заставили у банк для отримання кредиту, який 10 років не погашали, додали в САП.

29 серпня п’ятьом особам повідомили про підозру у незаконному заволодінні аеропортом та 2,5 мільярдами гривень доходу від його діяльності. Серед них — колишній Одеський міський голова Олексій Костусєв, його заступник, керівник одного з товариств з обмеженою відповідальністю та два відомих в регіоні бізнесмени Борис Кауфман і Олександр Борухович.

16 жовтня стало відомо, Вищий антикорупційний суд арештував майно міжнародного аеропорту “Одеса”. 29 березня 2024 року Вищий антикорупційний суд виніс вирок колишньому виконувачу обов’язків заступника одеського міського голови Анатолію Орловському, який був одним з обвинувачуваних у справі про заволодіння майном аеропорту “Одеса”. Орловський визнав вину та пішов на угоду зі слідством, в результаті чого отримав умовний термін.

Джерело