Переймаючи досвід: Балтська ОТГ для громад Кіровоградщини

В Україні йде активний процес створення об’єднаних громад. Їх кількість з кожним роком зростає в геометричній прогресії. Хтось вже повністю оцінив переваги децентралізації, а хтось тільки починає свій шлях до об’єднання. Одеський регіон є одним з таких, в якому децентралізаційні процеси відбуваються досить нерівномірно. З одного боку, в нас є громади які успішно працюють від початку реформи. Вистачає і таких, що тільки очікують виборів.

Також яскраво виражений регіональний акцент: на півночі області децентралізація йде успішніше, ніж на півдні. В будь-якому випадку, Одещина володіє унікальним досвідом, яким може поділитися з іншими.

Тому не дивно, що Асоціація міст України організувала для представників  місцевого самоуправління Кіровоградщини поїздку саме до Одеської області. «Місцем зустрічі» було обрану Балтську об’єднану територіальну громаду, яка однією з перших в Україні стала на шлях реформ. Чому саме Балта? Для цього було кілька причин.

По-перше, Балтський район межує з Кіровоградською областю і до нього було легше дістатися географічно. А по-друге, Балтська ОТГ живе, в основному за рахунок сільського господарства, як і більша частина території її північної сусідки. Кіровоградська область зараз теж активно включається в реформу місцевого самоврядування.

Справа відносно нова і завжди лишається ризик «наступити на граблі». Щоб цього уникнути, доцільно звернутися до досвіду більш розвинутих громад, які починали працювати за схожих умов.

«Ми дуже раді завітати на Одещину. Наша делегація вже була в Полтавській та Чернігівській областях, а тепер добралися й сюди. Основною метою нашої поїздки є отримання інформації з приводу утворення об’єднаних територіальних громад. Кіровоградська область, на жаль, поки не має великого досвіду в цих питаннях. Однак ми не можемо лишатися осторонь змін, що відбуваються в місцевому самоврядуванні. Маємо надію, що наші колеги розкажуть нам як діяти і яких помилок уникати. Також хотілося б дізнатися про переваги та недоліки реформи, чого нам очікувати та боятися», – поділилася сподіваннями голова Кіровоградського регіонального відділення АМУ Валентина Іллюшкіна.

Мотивація у візитерів була різна. Хтось вже створив об’єднану територіальну громаду і приїхав повчитися працювати за нових умов. Дехто ще роздумує над тим, як і з ким об’єднуватися та хоче поспілкуватися із більш досвідченими колегами. Децентралізація це, передусім, перспектива розвитку для маленьких населених пунктів.

Адже за неї людям на місцях видніше, які проблеми треба вирішувати в першу чергу. А по-друге, простішепритягти до відповідальності місцеву владу за бездіяльність. Раніше можна було проблеми списати на байдужість «верхів» і дуже часто вони й справді були ними обумовлені. Реформа місцевого самоврядування має змінити цю ситуацію докорінно. У місцевої влади з’явиться більше можливостей, однак роботи при цьому закономірно збільшиться.

« Реформа децентралізації – це реформа не для сільських чи міських голів, а для людей. Саме вони впроваджують зміни, що відбуваються. До Балтської ОТГ включена одна міська рада, та двадцять чотири – сільські. Два роки тому, п’ятнадцятого серпня, нами були отримані всі необхідні дозволи від обласної ради та центральної виборчої комісії. Йшли складні процеси передачі майна, створення відділів освіти, культури, охорони здоров’я. Ми стали однією з перших 109 громад в Україні. В нас свого часу багато проблем, які були спричинені недосконалістю нормативної бази. Зокрема ми мали труднощі з виплатою субсидій для населення. Протягом роботи довелось набити багато гуль, однак сподіваємося що громадам, які будуть йти після нас, буде простіше», – згадує шлях до децентралізації керівник Балтської міської ОТГ Сергій Мазур.

Коли мова йде про об’єднання райцентрів та сіл, то виникає дуже багато побоювань. Зокрема, жителі менших населених пунктів бояться, що з центру до них не будуть надходити до них кошти. Мовляв, більшість депутатів будуть представляти місто і проблеми  сіл їх цікавити не будуть. У випадку Балти ситуація зовсім протилежна. Там навпаки із міського бюджету перенаправили залишок коштів на розвиток бідніших населених пунктів  громади. Села отримали 60 % податків на доходи фізичних осіб, сплачених до бюджету ОТГ. Крім того, з сільських керівників була знята будь-яка матеріальна відповідальність: на них покладене вирішення лише організаційних питань.

« Ми тільки починаємо свій шлях до обєдання. На кінець жовтня призначені вибори до Первозванівської ОТГ, до складу якої увійде наша сільська рада. Тому для мене є дуже повчальним досвід, який я тут отримала. Балтська громада одна з найбільших в Україні, у ній 35 тисяч – населення це дуже велика кількість для ОТГ. Однак місцеве керівництво, незважаючи на велику кількість роботи, знайшло час нам все показати та детально відповісти на всі питання. Видно, що люди мислять по-європейськи і стараються все зробити для розвитку своєї території. Ремонт доріг, облаштування дитячих садочків: це не може не викликати захоплення. Особливо приємно, що в центрі міської громади активно підтримують села: не дають їм розвалитися, не забувають, що там також живуть люди. Дуже хочеться, щоб подібних прикладів у нас було якомога більше»,  – ділиться враженнями голова Степової сільської ради Кіровоградської області Людмила Григор.

Візит до Балти закінчився, тепер прийшла пора братися до роботи. Який досвід винесуть для себе представники Кіровоградщини з цієї поїздки? Вони бачили освітні заклади з таким обладнанням, яким може похвалитися не всяка школа у великому місті. Також їм показали балтські медичні заклади всіх рівнів: що в районній лікарні, що в амбулаторії одного з прилеглих до міста сіл створені всі умови для медичної допомоги пацієнтам. Однак справа не в тім, що Балтська громада похвалилася своїми заслуженими досягненнями перед сусідами. Найголовніше те, що представники місцевого самоврядування Кіровоградської області наочно побачили переваги децентралізації.

Про цю реформу багато говорять, пишуть, вона зараз на слуху. Однак ніякі розмови не матимуть результату, якщо не будуть підкріплені позитивним прикладом. В Балтській ОТГ Одеської області він є. Лишається сподіватися, що таких «адміністративних зразків» вдалого об’єднання буде ставати ще більше.

Марія Шевчук

Даний проект виконується за підтримки проекту USAID «У-Медіа», що реалізується міжнародною організацією Інтерньюз.