Перший тур пройдено: як обирали Президента на Одещині?

Тридцять першого березня в Україні відбулися чергові вибори Президента України. Деякий час зайняв підрахунок голосів за претендентів на пост голови держави. Тільки через три дні кількість оброблених бюлетенів досягла позначки 100%, про що повідомила Центральна виборча комісія. Результати цих підрахунків останній тиждень стали однією з найгарячіших тем обговорень в соціальних мережах, які супроводжуються звинуваченнями в дурості одних та за ангажованості інших. Втім, ми тут не будемо цитувати взаємні образи і спробуємо відсторонено подивитися, що відбувалося в Одеській області під час першого туру виборів Президента.

«Перший тур президентських виборів, який відбувся у березні 2019 року, продемонстрував, що ми здатні провести прозорі та чесні вибори.  Ми змогли мобілізувати суспільство, журналістів, міжнародних спостерігачів, щоб вони працювали разом. Можливо через це ми отримали, можливо, найбільш прозорі вибори за всю історію незалежної України. Це не тільки моя думка, це думка міжнародних спостерігачів, які слідкували за ходом виборів в нашій державі,» – зауважує радник начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Руслан Форостяк.

В Одесі місця в першій п’ятірці практично не змінилися з самого початку підрахунку. Але відбулися зміни з кількістю набраних голосів того чи іншого кандидата. Так Володимир Зеленський, лідер всеукраїнського голосування, отримав понад 40 відсотків голосів виборців Одеського регіону (за приблизними підрахунками,це понад 400 тисяч осіб). На другому місці, але з великим відставанням, йде Юрій Бойко. За нього віддали голоси 22% виборців. Чинний президент, Петро Порошенко, отримав голоси 10% виборців, тобто 93 тисячі людей. Юлія Тимошенко набрала трохи менше – 8% голосів. Замикає п’ятірку лідерів по Одеській області Олександр Вілкул з результатом 6%.

«Вибори в регіоні відбулись досить спокійно, ми не зафіксували системних зловживань чи намагання запобігти виборцям реалізувати їх право, або спроби якось підтасувати результати виборів. Так, були спроби та факти фотографування бюлетенів, але найбільше занепокоєння викликають інші проблеми. Зокрема, мова йде про списки виборців, бо ми отримували багато скарг, що люди не знайшли себе в списках та не змогли проголосувати. Якщо ви вже зіштовхнулися з цією проблемою, то звертайтесь до районних адміністрацій, до відділів ведення Державного реєстру виборців, щоб вас внесли до списків. Часу лишилося не так вже й багато», – радить керівник  Одеського регіонального відділення ВГО «Комітет виборців України» Анатолій Бойко.

На перший тур президентських виборів прийшло понад мільйон жителів Одещини. На аналогічних минулих виборах в 2014 році ця цифра була на 200 тисяч менше. В Одеській області вималювався явний фаворит серед інших кандидатів – Володимир Зеленський. Більше ніж тут шоумен отримав підтримку лише на своїй малій батьківщині – Дніпропетровщині. В Одесі Зеленський набрав найбільше голосів в Суворовському районі (46,1%). Схожі цифри в області він отримав на 140 окрузі, центр якого знаходиться в Біляївці. А ось на півдні регіону популярність артиста не така сильна. В округах 142 та 143, Зеленський отримав 35%, віддавши лідерство опозиціонерові Юрію Бойку.

За Бойка також активно голосували безпосередньо в Одесі. Так 23% жителів Київського району міста бачили президентом саме цього кандидата. У цьому ж районі здобув популярність й Олександр Вілкул. Людина, яка не увійшла до ТОП-7 лідерів по країні, отримала в цьому окрузі 8% голосів, випередивши Юлію Тимошенко на півтора відсотки. При цьому варто відзначити, що «леді ​​Ю» поступилася колишньому віце-прем’єру у всіх чотирьох округах міста.

В Одесі чинний лідер країни Петро Порошенко  отримав найбільше підтримки  в Приморському районі – 12%. Цікаво, що саме тут і в селищі Ширяєве (138 округ), найменше голосів по області отримав Юрій Бойко. Непогані результати у виборчій гонці показали люди, про яких раніше було мало кому відомо в політиці. В Одесі досить багато голосів отримав кандидат Ігор Смешко, який в нещодавньому минулому керував Комітетом з питань розвідки. У чотирьох округах він отримав підтримку 4% виборців.

«Результати виборів були досить очікуваними, бо було багато соціологічних досліджень які говорили про те, що Порошенко Петро Олексійович буде обіймати другу сходинку. В Одеському регіоні, через певні особливості електорального поля,він посів третє місце. У нас базові настрої традиційно поділялись на проукраїнські (близько 60 %), та проросійські (40 % відповідно). Останній сектор представлений кількома кандидатами, позиції яких досить рівні. Однак для мене було неочікувано, що Юрій Бойко отримав так багато голосів. Я був впевнений, що в нього результат буде значно менший, але він знайшов свою підтримку серед мешканців нашої області», – говорить регіональний координатор Міжнародного центру перспективних досліджень Ярослав Католик.

Якщо звернутися до області, то дані сильно змінюються від центру до районів. Так в 138 окрузі (селище Ширяєве), 9% отримав Олег Ляшко, вирвавшись на п’яте місце. В обласному центрі в нього не вийшло набрати і 2% голосів, а тут він випередив багатьох лідерів всеукраїнського списку. Схожі результати лідер Радикальної партії продемонстрував в 137 окрузі (місто Подільск). У цьому ж населеному пункті значну підтримку людей отримала колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. На її рахунку голоси 13,5% виборців, що забезпечило їй «бронзу» в межах даного округу. Схожий результат вона продемонструвала і в сусідніх округах. Однак в південних районах Одещини підтримка Тимошенко слабшає, і там вона поступається Олександру Вілкулу.

Ми продовжуємо слідкувати за тим, що відбувається на виборчих дільницях в Україні та в Одеській області зокрема. Двадцять першого квітня Україну очікує другий тур президентської гонки. Лідери першого етапу активно готуються до дебатів, прихильники та опоненти чи не сваряться в спробах довести, що їхній кандидат найкращий. Кожного є за що похвалити і за що дорікнути. Але якщо ми хочемо побудувати демократичну державу, ми маємо поважати вибір інших, яким би він не був.