Підозрюваного у продажу гуманітарної допомоги не випустили з СІЗО

Одеський апеляційний суд залишив в силі рішення Приморського районного суду Одеси щодо запобіжного заходу чоловікові, який називався представником благодійного фонду “Корпорація монстрів”, та якого підозрюють у продажу гуманітарної допомоги, призначеної для військових потреб.

Як йдеться в ухвалі апеляційного суду, адвокат наполягав, що слідчий суддя взагалі не дослідив надані стороною захисту докази, які спростовують твердження слідчого, викладені в повідомленні про підозру, в тому числі і про те, що предмети та товари, які були продані волонтером є комерційними та не мають жодного відношення до гуманітарної допомоги. 

А також адвокат наполягав, що підозрюваний не в змозі якось впливати на свідків та не намагатиметься втекти.  Тож захисник вважав, що тримання під вартою — це занадто суворий запобіжний захід, а застава визначена Приморським судом у 1 мільйон 4 тисячі 805 гривень — занадто велика.

Втім суд вирішив, що враховуючи тяжкість покарання, що загрожує підозрюваному у разі доведеності його вини, підозрюваний може переховуватись від органів досудового розслідування та суду.

Зокрема, йдеться про позбавлення волі від п’яти до семи років, саме стільки передбачає частина 3 статті 201-2 Кримінального кодексу України (“Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги”). (У 3 частині передбачається, що злочин був скоєний організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану, — ред).

Зазначимо, що наприкінці травня та на початку червня правоохоронці провели низку заходів та перевірок стосовно можливого розкрадання гуманітарної допомоги.

Джерело.