Підприємства з виготовлення протезів в Одесі кредитуватимуть безвідсотково

В  Одесі планують кредитувати із міського бюджету підприємства, які виробляють протези, у тому числі для військових. Відповідний пункт внесли до міської цільової програми підвищення рівня конкурентоспроможності економіки на 2022-2024 роки. За зміни депутати проголосували на сесії 24 квітня. Рішення підтримали 47 народних обранців.

У проєкті рішення про зміни до програми зазначено, що останні два роки в Україні запротезовано понад 20 тисяч людей, серед яких як цивільні, так і військові. До деяких підприємств вже є черги на протезування, однак цей процес затримується через несвоєчасне надходження коштів, на які закуповуються комплектуючі.

За словами депутата Одеської міськради та члена бюджетної комісії Василя Ієремії, фінансування протезування здійснює держава через фонд соціального захисту людей з інвалідністю. Але оплата відбувається тільки після виготовлення протеза, а цей термін становить 2-3 місяці. Тому, щоб скоротити цей час, щоб більше людей змогли отримати протез, в Одесі пропонують видавати безвідсотковий кредит для таких підприємств.

“Програма дає змогу таким організаціям отримати з міського бюджету безвідсоткову позику до 15 млн грн на кілька років для придбання найбільш вузлів та комплектуючих, які найбільш часто використовують, а також для створення складу вузлів та комплектуючих у медичному закладі. Таким чином ми заощаджуємо близько місяця часу на протезування та забезпечуємо можливість більшій кількості людей отримати якісне лікування та протезування у своєму рідному місці”, — зазначив на сесії депутат.

Як зазначено у програмі, наразі в Одесі зареєстровано чотири підприємства, які виробляють протезно-ортопедичні вироби. Це державне комерційне підприємство “Одеське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство”, приватна фірма “Тєллус”, ТОВ “Всеукраїнський центр реабілітації та протезування “Здоров’я” та “Без обмежень”.

На яку суму кредиту можуть розраховувати підприємства, у програмі не вказано. У ній є пункт про надання поворотної фінансової допомоги окремим компаніям, де на 2024 рік заклали 15 мільйонів гривень. У порядку про надання такої допомоги зазначено, що кошти надаються на конкурсній основі й повернути їх треба за два роки.

Джерело