Планується масштабне оновлення спортивних споруд в Одеській області

Вже розпочалася реконструкція спорткомплексу «Олімпієць». В планах оновлення низки спортивних споруд Одеси і області. Про це заявив віцепрезидент Федерації легкої атлетики України Володимир Рудюк, який побував із візитом в регіоні і відвідав спортивні об’єкти, – передає відділення НОК України в Одеській області.

СПОРТКОМПЛЕКС «ОЛІМПІЄЦЬ»

«На сьогодні йде активна фаза реалізації планів по реконструкції манежу «Олімпієць», і вже є доручення керівництва області до Дня незалежності оновити його і відкрити, – повідомив Володимир Петрович в коментарі сайту ФЛАУ.

«За планами 1 червня буде завершено стяжку арени «Олімпійця», 1 липня має розпочатися встановлення покриття, а 1 серпня – оновлений спорткомплекс розпочне свою роботу. Такі терміни зазначив голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький», – розповів прессслужбі відділення НОК України в Одеській області генеральний секретар територіальної ФЛАУ Анатолій Мельников.

Olimpiets 2021 03

«Для того, щоб манеж відповідав міжнародним вимогам по сертифікації, необхідно внести корективи у план реконструкції», – відзначив Володимир Рудюк. – «Я вже зустрічався і обговорював ці питання з проєктувальниками, підрядниками, керівництвом федерації. Цей об’єкт для нас важливий, і ми докладемо максимум зусиль для того, щоб реконструкція була якісно реалізованою, адже, враховуючи зручне географічне розташування Одеси, у разі сертифікації ми зможемо проводити в манежі і матчеві зустрічі, і змагання Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій, і національні чемпіонати у молодших вікових групах».

СТАДІОН «ДИНАМО»

«Для легкої атлетики України важливо, щоб цикл підготовки тривав увесь рік. І в Одесі це можна буде забезпечити, якщо тут будуть і відповідний манеж, і стадіон», – розповів віцепрезидент ФЛАУ. – «Про останній ми якраз говорили з першою заступницею голови ФСТ «Динамо» України» в Одеській області Ольгою Черкасовою. Вона активно працює над покращенням інфраструктури. Три роки тому відбулася реконструкція стадіону, але він, на жаль, не сертифікований. Проте у планах найближчим часом реалізувати метальні і стрибкові сектори (як для вертикальних, так і для горизонтальних стрибків), які відповідатимуть умовам сертифікації, після чого ми зможемо проводити на них як змагання, так і тренування для національної збірної команди. На сьогодні вже закуплені ями для стрибків з жердиною і стрибків у висоту, а також сертифікований сектор для метань».

Крім того є проєкт щодо добудови комфортабельних номерів у двоповерховому готелі, який буде реалізовуватися найближчим часом. Поряд є басейн, сучасні тренажерні зали, зал штанги, сауни для відновлення. Це той комплекс, який заслуговує на увагу.

В Одесі дуже комфортна погода, температура повітря наприкінці лютого була не нижче 10-15 градусів тепла. І місцеве керівництво виступило з пропозицією, щоб уже наступного року провести тут зимовий чемпіонат України з метань. Якщо все вдасться, це буде добре для легкої атлетики, для одеситів, для «Динамо», і, звісно, для ФЛАУ й всіх спортсменів. Тут дуже давно не відбувалися змагання рівня чемпіонатів України. Спільними зусиллями нам потрібно зробити так, щоб легка атлетика повернулася до числа пріоритетних видів спорту в області, в ДЮСШ відновили відділення легкої атлетики… Якщо ми хочемо результатів, потрібно діяти в усіх напрямках.

ЛЕГКОАТЛЕТИЧНА ІНФРАСТРУКТУРА РЕГІОНУ

Під час візиту також відбулася зустріч Володимира Рудюка з головою Одеської обласної Ради Григорієм Діденком, де йшла мова не лише про реконструкцію «Олімпійця», а й про розвиток легкоатлетичної інфраструктури в усій Одеській області. Про це також йдеться в матеріалі сайту ФЛАУ.

На сьогодні крім Чорноморська тут фактично немає стадіонів, на яких можна проводити повноцінні змагання. І це при тому, що область має славні традиції. Це і Білгород-Дністровський, і Ізмаїл, і Подольськ. Там хороші школи легкої атлетики, але немає відповідних умов для тренувань.

«Ми звернулися до керівництва територіальної ФЛА з проханням вивчити інфраструктуру в різних містах для того, щоб подати до керівництва області пропозиції щодо відновлення легкоатлетичних арен там, де реально працюють спортивні школи», – відзначив він .

На сьогодні виділені кошти на реконструкцію стадіону в Білгород-Дністровському. Наразі все на фазі проєктування і корекції. Місцеві дуже пишаються тим, що перед золотими Олімпійськими іграми в Пекіні Наталія Добринська провела саме на цьому стадіоні заключні етапи підготовки. Навіть при тому, що стадіон не був оновленим.

Сьогодні в Білгород-Дністровському прагнуть повернути для підготовки збірні команди України й зробити так, щоб запрацювали їхні школи. Там активно працює колишня членкиня національної збірної команди України Людмила Щербина, вона ініціює ці процеси.

За умови якісної реконструкції і відповідності вимогам сертифікації стадіон у Білгород-Дністровському зможе претендувати на 5-ту категорію. Кілька років тому на футбольному полі постелили штучний газон, тому тут не можна буде проводити довгі метання. Але всі інші види легкої атлетики зможуть відбуватися. На стадіоні також є шість доріжок по прямій і чотири по колу. Є підтримка з боку місцевої і обласної ради, тому маємо шанс отримати для підготовки збірної ще одну хорошу базу, поряд з морем і з хорошою інфраструктурою.

СТАДІОН ПОЛІТЕХУ

В Одесі говорили також про можливу реконструкцію стадіону Одеського національного політехнічного університету. Він розташований у парку, в п’яти хвилинах від манежу. Це може бути дуже хороший легкоатлетичний об’єкт. Ми спільно з ТФЛА поставили завдання розробити концепцію по його відновленню і запропонувати керівництву університету й області. Якщо все вдасться, то це також допоможе підняти студентську легку атлетику на вищий рівень. В кількох містах уже реалізовуються такі проєкти, й Одеська область могла б бути серед них.

ПІДСУМКИ

«Дуже задоволений поїздкою, адже вона дала надію на позитивні зрушення для одеської легкої атлетики, – говорить Володимир Петрович. – В минулому у них були славні традиції, їхні атлети підіймалися на п’єдестали Олімпійських ігор, чемпіонатів світу і Європи, але сьогодні з різних причин таких успіхів немає. І нам потрібно спільними зусиллями ФЛАУ, ФЛА Одеської області й владою області зробити все можливе для того, щоб повернути ті надбання, які були, і, зокрема, в питаннях розвитку інфраструктури».