Погляд зі сторони: якою бачать Україну іноземці?

Останні півтора роки до України прикута увага цілого світу. Саме стільки часу вона протистоїть могутньому ворогу, який безпідставно напав на неї. Російське повномасштабне вторгнення змусило багатьох замислитись, хто такі українці та побачити в них народ, що мужньо бореться за свою свободу. До дня Незалежності ми спитали громадян різних держав, що вони знають про Україну та яким бачать її місце в світі.

Аліція Дец

Польща

Як полячка я знала, що Україна належить до східноєвропейських країн, що після розпаду Радянського Союзу вона стала суверенною, окремою країною. Також мені було відомо, що існує напруженість між Україною та Росією, і я знала, що конфлікт на сході країни триває з 2014 року. Загроза для нас, однак, здавалася дуже далекою. З початком повномасштабного конфлікту війна «наблизилася» до Польщі, і ми чи не скрізь мали повідомлення про те, що відбувається на фронті. Про українців, звісно, є багато стереотипів. Зокрема про те, що водійські посвідчення тут роблять нелегально. Що в Україні красиві жінки, які занадто люблять алкоголь. Але хочу сказати, що останнє це стереотип про жінок з країн Східної Європи загалом. Звісно,  між українцями та поляками є певні відмінності, але досвід війни і те, що в Польщі з’явилося так багато українців, показує, що вони такі ж люди, як і ми, зі схожими бажаннями, потребами та турботами. Мене дуже вразила проблема з експортом українського зерна – тоді прийшло, що Україна справді є «житницею» Європи та світу. Я сподіваюся і твердо вірю, що Україна зможе оговтатися від цього жахливого досвіду. Бажаю, щоб війна закінчилася і Україна захистила свій суверенітет, свободу, а винні в цій ситуації агресори, росіяни, відповіли за свої вчинки. Ми всі в Польщі в це дуже віримо.

Ваге Оганян

Вірменія

Я ніколи не був в Україні, однак я зустрічав багато українців у Європі та США, маю українських друзів та колег. Загальне враження склалось таке, що український народ дуже гостинний і доброзичливий.  Я сприймаю Україну так, як і інші держави пострадянського простору.  Вона пройшла через важкий перехідний період і труднощі після свого прагнення до незалежності. Україна зіткнулася з економічною боротьбою та проблемами корупції на своєму шляху до утвердження себе як демократичної нації, намагаючись відірватися від російського політичного та економічного впливу.  Російське вторгнення виявило виняткову мужність і стійкість українського народу в його  боротьбі за захист Батьківщини, утвердження власної свободи та відстоювання власної гідності. Відповідь України говорить про рішучість і непохитність духу українського народу, що викликає велике захоплення. Я знаю, що існує широке непорозуміння щодо позиції Вірменії у цій війні, можливо, через ЗМІ. Незважаючи на те, що прем’єр-міністр Вірменії публічно заявив, що Вірменія не підтримує Росію в цій війні. Я хочу запевнити, що вірменський народ солідарний з Україною і народом України. Як вірменин, я особисто був свідком руйнівних наслідків війни та втрати, які вона завдає суспільству. Тож бажаю українському народу терпіння і миру. Я вірю в перемогу та світле майбутнє України.

Джудіт Блекборн

США

Я не знаю жодних конкретних стереотипів американців щодо українців. Окрім того, що вони, мабуть, менш досвідчені та знають менше про решту світу, ніж ми. Особисто я довгий час я нічого не знала про Україну. Називала її  “the Ukraine” та вважала, що вона є частиною Росії. Єдине, що я знала так це те, що українці вміють гарно вишивати. І чомусь здавалось, що тут роблять матрьошки.  Тепер я розумію, що Україна – це окрема країна зі своїм власним урядом, історією та культурою. В багатьох американців це усвідомлення прийшло саме після 24 лютого 2022 року. Я все ще мало знаю про Україну, як працює її уряд, але знаю, що це демократична держава. Мені зрозуміло, що свобода від Росії дуже важлива для українців, і вони готові боротися за цю свободу до кінця. Свого часу США теж воювали за свою Незалежність, тому це прагнення для американців цілком зрозуміле. Я сподіваюся, що українці та Україна відкинуть російські війська зі своєї території. Також хочеться, щоб українські люди жили в мирі та були впевнені у своїй безпеці.

Марко Неубаурер

Німеччина

Я вперше побував в Україні в 1990 році, тому дуже багато знаю про цю державу. Я не маю багатьох упереджень, які є в Німеччині. Тут трапляються різні стереотипи: з поганого, що в Україні високий рівень корупції, з хорошого, що місцеві жінки найкрасивіші. Про війну теж знаю, що вона почалася задовго до 24 лютого, ще в 2014 році, з анексії Криму. Друзі та знайомі у мене є майже у кожному куточку України. Це не складно, тому що я працюю з багатьма українськими артистами. Деякі з них стали моїми друзями. Також з 2014 року я волонтерив у Дніпрі, в центрі для біженців. Через нього теж познайомився з багатьма людьми. Я вважаю, що ми, західні країни, зобов’язані допомагати Україні в усьому, не повинно бути якихось червоних ліній. Українці воюють і за нашу свободу. Як це можна не підтримувати? Я не розумію, чому Німеччина так повільно вирішує питання підтримки, як зараз. У чому проблема відправити в Україну ті самі ракети „Taurus“? Усі бояться ескалації конфлікту, але яка ще ескалація може бути? Вона розпочалася у лютому 2022 року. А якби політики в ЄС не були б такими дурними у 2014 – 2022 роках, тоді, можливо б, не розпочався повномасштабний конфлікт. Ці санкції після анексії Криму  були просто смішними. Мені хочеться побажати Україні перемоги над російським фашизмом, якнайшвидшого миру і щоб вона продовжувала рухатися у бік Європи.

Саяд Хасанлі

Азербайджан

Наша держава і азербайджанський народ добре знають, наскільки болісна війна. Ця велика проблема, з якою зараз стикається Україна, нас дуже хвилює саме з цієї причини. Ми двічі пережили Карабаську війну, і в Першій Карабаській війні 1988-1994 років 20 відсотків наших земель, Карабах і прилеглі до нього райони , були окуповані Вірменією. У 2020 році ми пережили Другу Карабаську війну. Вона тривала 44 дні, Азербайджан вийшов з неї переможцем і через 30 років звільнив свої землі від окупації. Проте внаслідок війни тисячі наших воїнів загинули мученицькою смертю. Крім того, сотні мирних жителів загинули внаслідок ракетних обстрілів. Іншими словами, незважаючи на те, що Азербайджан виграв війну, ми втратили багатьох людей. Тому Азербайджану, звісно, підтримує Україну. Ми також надаємо гуманітарну допомогу Україні на державному рівні. Російсько-українська війна – це також великий удар по світовій економіці, торгівлі та екології. І держава Азербайджан, і народ Азербайджану сподіваються, що Україна відновить свою територіальну цілісність і війна якнайшвидше закінчиться.  Я знаю, що Радянський Союз не дав нічого доброго республікам, які входили до його складу, а Росія є його продовженням. Я хочу побачити кінець проросійщини і з першого дня стою на боці України. Однак, мушу зізнатися, коли війна тільки почалася, я не думала, що український опір буде таким сильним. Але сьогодні я сподіваюся на перемогу вашої країни.

Петру Вінарь

Молдова

Особливих стереотипів про Україну у Молдові немає. Тут українців сприймають просто як сусідній братній народ, з яким ми за багато років зжилися у селах та сім’ях. Я неодноразово бував в Україні, в 2013 році навіть був на Майдані у Києві. Тоді й дізнався, що ви, як і ми, хочете кращого життя у себе вдома, що вас, як і нас, задовбали корупція та злидні, і вам хочеться змін на краще. Після 24 лютого Молдова прийняла багатьох українських біженців, що тікали від війни. Важко пояснити словами, що я відчув після початку повномасштабного вторгнення. Насамперед, це біль і розпас, що така ситуація взагалі можлива. Пізніше вже прийшли думки про те, що якби ваші чоловіки не захищалися, нас би теж спіткала аналогічна доля. Тому, Героям Слава! Мені хотілося б побажати українцям єдності сила духу. Щоб не відбувалося, треба вірити. Як пращури захищали вашу землю, так і зараз ви робите те ж саме. І навіть якщо це не ваш конфлікт, а боротьба великих сил дуже сподіваюся і вірю, що ваша сила добра переможе і збереже вас.

Спілкувалася:

Марія Шевчук