Погрози Зеленському, сатанізм та концтабір: які меседжі просуває російська пропаганда у 2023

Усю минулу зиму головною темою, на якій зосереджувалась російська пропаганда, була відсутність електропостачання в Україні. Блекаут – хід, що, зрештою, не спрацював для росіян. Останні брехали про експорт української електроенергії за кордон, намагалися розсварити різні регіони країни та щосили розповідали про голод і холод в українських хатах. Утім з початком весни російські пропагандисти повернулися до вже звичних меседжів, що просувають з початку російсько-української війни. Які нові фейки вигадували росіяни про південь України та як намагалися маніпулювати – в огляді Інформера. 

«Петух задне***водный»: як Зеленського лаяли та чорнозем вивозили?

Чимала кількість публікацій в анонімних Телеграм-каналах була присвячена дискредитації української влади. При чому робили це пропагандисти емоційно. Часом – надто емоційно. Надмірна емоційність дозволяє серйозно впливати на аудиторію. Так, в одному з найбільших контрольованих російськими спецслужбами Телеграм-каналів півдня України опублікували таке звернення до Президента України Володимира Зеленського: «Ты, петух задне***водный, моли бога, чтоб Путин тебя убил не мучительной смертью. Если народ Украины это не сделает быстрее. Все миллиарды, которые сюда идут – они идут в карманы нашего ЗЭ-правительства». 

У публікації «критикують» стан української армії, мовляв, навіть борщ для солдатів готують лише на свята. Саму армію автор порівнює з в’язницею і, звісно, закликає всіх «не брати повістки». До того ж ставиться під сумнів прозорість використання міжнародної фінансової допомоги. Меседж, який просувають пропагандисти – «українська влада продовжує красти, а солдатам – нічого не дає».  В Одеському обласному ТЦК та СП назвати такі публікації «навмисним викривленням фактів» та повідомили, що умови, в яких перебувають військовозобов’язані під час проходження медичної комісії та очікування відправлення у військові частини, в територіальних центрах комплектування повністю відповідають статутним нормам. 

Водночас проросійські медіа продовжували розповсюджувати фейки про продаж українського чорнозему за кордон. Так, українські західні партнери нібито «вывозят миллионами тонн чернозем с Одесской, Николаевской, Винницкой, Черкасской, Кировоградской областей». 

Такі заяви маніпулятивно порівнюють з часами II Світової війни, під час якої уряд Третього Рейху вивозив український чорнозем. От тільки автори публікації посилаються на новину 2014 року, у якій йдеться про рекомендації до захисту сільськогосподарських земель, родючості ґрунту та підвищення стійкості до зміни клімату в Україні і не має жодного стосунку до вивозу українського чорнозему за кордон. Меседж, який просувають пропагандисти – «українська влада та західні партнери грабують українців». 

«Страшилки на ніч»: чим лякали південь України?

У тимчасово окупованому Донецьку були помічені плакати, які встановили до 10 квітня. «Одесса, жди. День освобождения Одессы от нацистов», – написано на білбордах. У цей день відзначають звільнення Одеси від армії фашистської Німеччини. Так, натякаючи,  пропагандисти продовжують розповсюджувати наратив про нацистів у сучасній Україні. 

Техніка «анонсування» часто використовується російськими пропагандистами в російсько-українській війні. Згадайте анонси великодніх обстрілів Одеси в 2022 році. Однак цього разу 10 квітня в Одесі пройшло без провокацій та обстрілів. Відтак, велика кількість білбордів на тимчасово окупованій території – спроба психологічного тиску на одеситів. 

Трохи раніше одразу кілька проросійських ресурсів опублікували неправдиву новину про морг в Миколаєві, в якому нібито «пускають на органи» тіла українських військових. При чому в публікаціях йдеться не просто про тіла загиблих воїнів, а нібито про таких, що не мають ознак поранення. «Уже начали бойцов без ранений сразу на органы пускать», – сенсаційно розповідає «активіст миколаївського підпілля». Деякі російські медіа згодом записали інтерв’ю з тим самим «активістом», який повідомив, що чорні трансплантологи скористалися списками сниклик безвісти.  

От тільки на фото, яке розповсюджують пропагандисти зовсім не миколаївський морг. Ці фото були зроблені ще у квітні 2022 року на деокупованій Київщині журналістами чеського видання Seznam Zprávy. Водночас операція з трансплантації органів – одна з найскладніших і в таких умовах неможлива. Це, після розповсюдження фейку, доводив Голова Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій Міністерства охорони здоров’я Василь Стрілка. 

А от на Одещині, за версією пропагандистів, «організували концтабір для тих, хто не хоче воювати з Росією». Про це російським виданням розповів колаборант Юрій Барбашов, якого російська влада призначила керувати тимчасово окупованим Снігурівським районом Миколаївської області. «Именно в Николаевской, Одесской и Херсонской областях в настоящий момент набрала размах насильственная мобилизация, людей буквально похищают на улицах, а тех, кто не хочет воевать со своими русскими братьями, помещают в заключение», – розповідає у відео Барбашов. 

В Одеській обласній військовій адміністрації спростували цю інформацію. Там заявили, що в Україні існують лише табори та військові полігони, на яких військові тренуються, а жодних концтаборів для тих, хто не хоче воювати не існує. Водночас пропагандисти не публікували ані фото-, ані відеодокази, про нібито існування такого концтабору. 

Меседж, який просувають російські медіа – «українських військових використовують як гарматне м’ясо, а за відмову воювати – суворо карають». 

«Новини з ЄС»: як дискредитували підтримку українських партнерів?

У проросійських Телеграм-каналах півдня України за 2023 публікувалося чимало новин з ЄС. Так, деякі канали розповсюджували фейкові результати опитувань (наприклад, про те що нібито більша частина поляків хоче бачити українські землі в складі Польщі), вирвані з контексту заяви європейських лідерів та намагалися просувати меседж: «європейці втомилися від України, більше допомагати не будуть». 

Чимало публікацій стосувалося перебуванню українських біженців в Європі. «По поводу наших в Европе. И вправду устали. Украинцы достали уже всех тут», – пише підписниця проросійського Телеграм-каналу. Інші ж публікують вигадані відсотки підтримки украхнців в Європі – жодних джерел статистики пропагандисти не наводять. 

Однак вже понад рік українські партнери продовжують підтримувати українських біженців, зокрема, в освіті, доступу до житла та робочих місць, пересування та поверненні в Україну. Водночас деякі країни розширюють програми підтримки українських біженців. За останнім дослідженням Eurobarometer, 73% громадян ЄС схвалюють підтримку України з боку ЄС.  Більшість опитуваних погоджуються з гуманітарною, фінансовою та військовою підтримкою ЄС. 

Окрім цього в анонімних Телеграм-каналах розповсюджували чимало заяв проросійських політиків з ЄС щодо постачання Україні зброї. Так, наприклад, публікували чимало заяв голови угорського МСЗ Петра Сийярто: «Евроатлантическое сообщество испытывает сейчас какой-то военный психоз, а депутаты Европарламента в Брюсселе воспринимают это как соревнование, кто передаст больше оружия Украине – США или Европа», видаючи таку позицію за думку усіх лідерів ЄС.

Проте за останніми опитуваннями фонду Бертельсманна, 61% європейців підтримують постачання зброї Україні. Високий представник ЄС Жозеп Боррель неодноразово заявляв, що Європейський союз має прискорити доставлення зброї для України, яка її гостро потребує вже зараз. 

«Змагання з мобілізації» та відкриття МакДональдс: у чому розчаровувались російські пропагандисти?

Відкриття МакДональдс в Одесі в проросійських Телеграм-каналах обговорювали довго: називали «сатанізмом», заявляли, що провокує проституцію в ЄС та знищує віру. 

А от в Миколаєві, за версією пропагандистів, влаштовували змагання з кількості мобілізованих українців «Повістка Сафарі». Російські медіа розповсюджували фото «дошки пошани», на якій нібито зафіксовані результати мобілізації в Миколаєві.  Головним призом змагань нібито мав стати відпочинок в заміському котеджі.  

Миколаївський обласний ТЦКСП спростував фейк та заперечив можливість будь-яких змагань серед працівників. Фактчекери StopFake припускають, що фото на дошці згенеровані штучним інтелектом. 

За 2023 російська пропаганда продовжувала просувати характерні для неї меседжі: «світ втомився від України», «українська влада безпорадна», «про українців не турбуються», «українці не мають цінностей», «українські партнери грабують Україну», «потрібно перестати постачати Україні зброю». Часом ці меседжі суперечать один одному, проте покликані дискредитувати українську владу та партнерську підтримку. 

Моніторинг та аналітика зроблені редакцією видання “Інформер”