Права дітей в громадах: як їх захищають благодійні фонди?

Війна в Україні негативно вплинула на всіх, кому не пощастило зіштовхнутися з нею безпосередньо. Страждають не тільки регіони, які знаходяться на фронті бойових дій, але й тилові області. Є люди, які через фізичні та вікові обмеження гірше переносять негаразди, пов’язані з війною.

Особливо страждають діти, які не можуть за себе постояти, але від благополуччя яких безпосередньо залежить майбутнє країни. Важливо, щоб у цей складний час дитячі права не порушувались, а самі діти могли бути максимально щасливими в умовах, що склались. На півдні України їм в цьому допомагає проект South4U.

South4U створений в кооперації міжнародних фондів та організацій, серед яких Дитячий Фонд ООН (UNICEF), БФ “WINDS OF CHANGES” та міжнародна організація “West support”. Проект орієнтований на допомогу сім’ям з дітьми, які опинились в складній життєвій ситуації через повномасштабне вторгнення РФ до України.

Він охопить Одещину, Миколаївщину та звільнені райони Херсонщини. До його створення долучаться як мінімум 700 вчителів та 300 соціальних працівників. Реалізувати всі пункти програми планується протягом шести місяців. У випадку успішності проект можуть продовжити.

Загалом, South4U спрямований на неповнолітніх, що постраждали внаслідок війни. Втративши житло, вимушено переміщені, втративши друзів, а можливо й членів сім’ї, діти отримують дуже великі травми, від яких подекуди не можуть зцілитись.

Пережите відображається не тільки на їх розвитку і зростанні, а й на дорослому житті.  В рамках проекту буде надана психологічна, гуманітарна та соціальна допомога малюкам й підліткам, які проживають на півдні України. Це діти ВПО а також діти, які зростають в сім’ях альтернативної опіки.

В рамках програми буде надаватися всебічна підтримка дітям, батькам та опікунам, які постраждали через російсько-українську війну.  Сьогодні це одні з найвразливіших категорій населення, які найбільше потребують допомоги. Їм особливо складно взимку, через похолодання та відсутність світла й опалення.

Планується забезпечити тих, хто цього потребує, тимчасовим житлом, цілодобовим наглядом необхідних спеціалістів та соціальними послугами. Не залишаться без уваги віддалені райони українського півдня – там  працюватимуть мультидисциплінарні мобільні бригади.

«Проект буде діяти на деокупованій території Херсонської області, та на територіях Миколаївської й Одеської областей. Термін його виконання становить шість місяців, але у випадку успішної реалізації проект планується продовжити. Він охоплює кілька напрямків. Перший з них – створення мобільних мультидисциплінарних бригад, у складі яких будуть кваліфіковані представники – водій, психолог, соціальний працівник та лікар. Водій буде розвозити фахівців областю, а останні надаватимуть кваліфіковану допомогу в рамках своїх повноважень», – каже PR-менеджерка БФ «Вітри змін» Юлія Гладка.

Допомогу отримають як мінімум 70 тисяч маленьких українців шкільного та дошкільного, серед них 500 дітей з особливими потребами. Згідно планів, 50 тисяч батьків та опікунів отримають різноманітні види гуманітарної та соціальної допомоги. Найбільшої підтримки зараз потребують віддалені території, які перебували в окупації.

Допомога необхідна також і дітям, що мешкають в тилових регіонах. Зокрема, зараз вони позбавлені можливості повноцінно вчитися (хай і у віддаленому режимі) через обстріли критичної інфраструктури та відсутність електрики. У когось рідні на фронті, чиїсь друзі поїхали до інших регіонів чи за кордон.

В умовах воєнного стану важливо забезпечити освіту, отримання якої є базовим правом кожної дитини. На півдні України будуть створені навчальні простори (learning hubs та distant learning centres) та child-friendly центри, де діти зможуть проводити дозвілля та розвиватися. Там же їм будуть надавати інформацію щодо можливих небезпек у військовий час,  зокрема від мін.

Двадцять освітніх центрів зокрема, будуть працювати на території Одеської та Миколаївської областей. З Херсонщиною ситуація трохи складніша, адже частина території була деокупована тільки в жовтні, а ще частина досі перебуває під російським контролем, там не діють українські закони та міжнародне право.

Надавати допомогу планується у тісній співпраці з органами місцевого самоврядування. Раніше такі соціальні функції, зокрема ті, що стосуються освіти та розвитку, брали на себе територіальні громади. Однак сьогодні вони обмежені в своїх можливостях запроваджувати те, що працювало раніше, в повному обсязі.

Багато місцевих рад страждає від недовиконання бюджетів, через що значно скоротилась кількість податків, а з ними й можливість надавати ті чи інші послуги.  В багатьох випадках тилові громади взяли на себе забезпечення наших захисників, допомогу прифронтовим територіям. А прифронтові просто не мають ресурсу, щоб утримувати себе.

 «Незважаючи на війну, ЮНІСЕФ підтримує децентралізацію і на даний момент робота організації поширюється на весь південний регіон. Це одне з підтверджень того, що ми підтримуємо органи місцевого самоврядування. Реалізація спільних проектів це один з напрямків нашої програми. Вона однією з перших підтримує децентралізацію, місцеві ініціативи і проект, який ми плануємо втілити, є одним з ключових компонентів цієї роботи. ЮНІСЕФ працює по всій Україні, в усіх регіонах – східних, центральних, західних… В Одеську область з березня інвестували близько сорока мільйонів доларів, до Миколаївської – чотири мільйони. І це не межа,» – говорить керівник одеського офісу UNICEF Махаді Рахімов.

Одеській області, порівняно з Миколаївською та Херсонською, пощастило не стати зоною активних бойових дій. Вона взяла на себе роль гуманітарного хабу, тихої гавані, де знаходять прихисток переселенці з небезпечніших регіонів. Одещина останнім часом страдає від прильотів до енергетичної інфраструктури, і – як наслідок, аварійних відключень.

Разом з тим, соціальні проблеми, випадки порушення прав дітей нікуди не зникли з початком повномасштабного вторгнення. Цими питаннями хтось має займатися і дуже добре, що тут на допомогу прийшли міжнародні партнери. Взявши на себе частку роботи місцевої влади, вони допоможуть їй зосередитись на нагальніших питаннях.

Марія Шевчук