Про що мовчить Одеська міська рада: кримінальні провадження та судові позови проти комунальних підприємств міста

Єдиний державний реєстр судових рішень останнім часом активно поповнюється справами, сторонами яких є департаменти та управління Одеської міської ради та комунальні підприємства сфери ЖКГ.

Активістам всеукраїнського руху «Під контролем» стало цікаво дізнатися з ким і за що судяться розпорядники бюджетних коштів. Найбільш неочікуваними виявилися чисельні кримінальні провадження, відкриті у 2016 році щодо протиправних дій керівників КП та фактів ведення господарській діяльності із сумнівними компаніями, що обслуговують  особисті корупційні інтереси. Саме ці справи і стали справжнім одкровенням для членів Руху.

Громадськість міста не повинна залишатися осторонь усіх зловживань, що призводять до розкрадання бюджетних коштів. Тому найбільш резонансні факти оприлюднюються нами для подальшої детальної перевірки.

Комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси», яке є лідером серед усіх інших КП міста за кількістю судових позовів у 2016 році, відзначилось також наявністю декількох кримінальних справ, які були розпочаті переважно з приводу фальсифікації керівництвом фінансової звітності підприємства, а саме – внесенням неправдивих відомостей до чисельних «Актів приймання виконаних робіт».

Так, реєстр повідомляє, що ревізією проведених КП «ТМО» видатків на оплату проектних робіт і робіт з реконструкції та капітального ремонту, які виконані 10-ома підрядними організаціями, а саме: ТОВ «Схід-Теплоремонт», ТОВ «Енергетичне Обєднання «Проект Монтаж Наладка», ТОВ «НТПЦ «Київенергомережпроект», ПП «Еффект», ТОВ «Корпорація ДПЛ», ПП «Спеціальні Технології», ТОВ «Одеське шляхо-будівельне управління», ТОВ СМП «Теплобуд», ПП «Югенергогаз», ТОВ«Комфорт», на загальну суму 29 932 436,55 грн., встановлено безпідставне завищення вартості виконаних робіт на загальну суму 668 058,65 грн., що призвело до матеріальної шкоди (збитків) на суму 412 702,64 грн.

Розпочате кримінальне провадження може свідчити про наявність зговору між колишнім керівництвом комунального підприємства та приватними підрядними організаціями, що дало змогу зависити вартість виконаних робіт, відшкодованої за рахунок коштів місцевого бюджету.

Крім того, як зазначається слідчим у клопотанні, ревізією виявлено факт невиконання рішення ОМР про місцевий бюджет, в частині перерахування 50% від отриманої орендної плати майна до міського бюджету, що знаходиться на балансі КП «ТМО». Так, місцевим бюджетом недоотримано фінансових ресурсів у загальній сумі 166 124,72 грн.

Додатково зазначається, що на підприємстві діяли 35 договорів оренди гаражів, укладених протягом 2007-2010 між КП «ТМО» та співробітниками підприємства без проведення незалежної оцінки об’єкта оренди. Крім того, були пролонговані деякі договори без проведення незалежної оцінки об’єкта оренди. Внаслідок допущення порушення КП «Теплопостачання м. Одеси» завдано матеріальної шкоди на загальну суму 64 900,64 грн.

Наразі на посаду директора КП “Теплопостачання міста Одеси” відповідно до Розпорядження Одеського міського голови №1189 від 14.09.2015 був призначений Денис Анатолійович Рудий, який раніше займав посаду в.о. директора КП «Одеська паливно-енергетична компанія». Та за останні 8 років комунальне підприємство більше нагадувало справжній вертеп. Так один за одним на посаду директорів з 2007 по 2013 роки назначалися відповідно Канцурак Віктор Васильович (2007), Сергій Макаров (2009), Василь Воротняк (2010), Рубльова Олена Іванівна (2012), яка також три роки працювала на посаді головного бухгалетера КП «ТМО», Сергій Овсов (2014).

Тож вся ця «брава команда посадовців» спромоглася спричинити збитків бюджету міста на суму 644 тис. грн тільки за встановленими фактами зловживань. Але дані обставини ніяк не заважають чинному керівництву КП проводити брифінги з питань заборгованості населення перед підприємством.

Як виявилося, КП «ТМО» займалося не тільки фінансовими махінаціям у розрахунках із підрядниками, але й ухилялося від сплати податку на додану вартість. Даний факт зафіксовано у клопотанні, поданому Генеральною прокуратурою України до Приморського районного суду м. Одеси. Головний бухгалтер підприємства в період з лютого 2011 року до серпня 2012 року ухилилася від сплати податку на додану вартість, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету держави коштів у розмірі 6 729 503 грн. Не дивлячись на те, що подібні збитки були віднесені судом до особливо великих розмірів, громадянці все ж таки вдалося уникнути кримінальної відповідальності. Як не дивно, але кримінальне провадження було закрите.

Таким чином, КП «Теплопостачання міста Одеси» загалом обікрало громадян на 7,4 млн. грн.

Проте на цьому пригоди сумнозвісного підприємства не закінчились. У червні 2016 року КП «Теплопостачання міста Одеси» програло судову справу проти київського ТОВ «Інфокс». Саме ця компанія опікується водопостачанням та водовідведенням, а також очисткою стічних вод у місті Одесі. Основні активи компанії належать Миколі Владиславовичу Злочевському, українському олігархові, а за сумісництвом екс-міністру екології та природних ресурсів часів В. Януковича.

Як зазначає позивач, у зв’язку з несплатою у повному обсязі послуг, передбачених відповідними договорами, у відповідача сформувався борг перед позивачем за період з 01.01.2015р. по 01.05.2016р. на загальну суму 11 303 994,02 грн. Позивач звернувся з відповідною позовною заявою до господарського суду Одеської області, який зобов’язав КП «ТМО» виплатити ТОВ «Інфокс» борг на загальну суму 9,3 млн. грн. Не дивлячись на те, що боргові заяви були обґрунтовані, цікавим є той факт, що наразі саме ТОВ «Інфокс» фігурує у чисельних господарських позовах і, навіть, у кримінальних провадженнях, яких тільки у 2016 році відкрито близько 30.

Виявляється, ТОВ «Інфокс» допомагало ПрАТ «Атом» в схемі ухилення від сплати податків через штучне завищення ціни придбання товарів для подальшого зменшення податкових зобов’язань та виступало для нього кінцевим споживачем готової продукції. Також підприємство налагодило міцні відносини з ПАТ «Укргазвидобування», яке через чисельні компанії у 2010-2014 роках реалізовувало видобутий газ на ряд підприємств, які мають ознаки фіктивності за ціною, що була значно нижче ринкової.

ТОВ «Інфокс» виступало одним із підконтрольних покупців природного газу та реалізовувало його на користь промислових споживачів за ринковою ціною, отримуючи значний протиправний прибуток. У той самий момент держава, в особі ПАТ «Укргазвидобування», зазнала збитків на суму понад 100 млн. грн.

Відтак не дивно, що вже у І півріччі 2014 року ПАТ «Укргазвидобування» було майже банкрутом, що зробили можливим саме такі компанії, як ТОВ «Інфокс».

Але чи не найкрупнішим позивачем у 2016 році по справам одеських КП стало ПрАТ “Енергопостачальна компанія “Одесаобленерго”, яке спромоглося виграти у всіх заявлених до КП «Теплопостачання міста Одеси» позовах, стягнувши з нього у 2016 році майже 100 млн. грн.

Всі ці гроші підприємство фактично заборгувало за спожиту електроенергію за період з грудня 2014 року по липень 2015. Чому КП завзято продовжує не сплачувати за надану електроенергію вчасно і доводить справи до судових проваджень залишається великим питанням. Але про співпрацю комунальних підприємств міста Одеси із ПрАТ “Енергопостачальна компанія “Одесаобленерго” активісти всеукраїнського руху «Під контролем» писали ще у липні 2016, коли виявили, що тільки у грудні 2015 року компанія отримала на свої рахунки з місцевого бюджету 1 млн. грн.

Наразі володіння компанією належить Україні в особі Фонду державного майна України (25% від загальної кількості акцій), ТОВ «ВС Енерджi Iнтернейшнл» (32,5%) та VS Energy International N.V. (17,9%), власниками яких зазначені громадяни Латвії та Німеччини. Однак фактичне володіння компанією належить російським підприємцям Олександру Бабакову, Олександру Воєводіну та Євгенію Гінеру.

1-2-_704x470_817x613

Сама компанія вже давно знаходиться у полі зору Генпрокуратури України за махінації під час тендерних закупівель та ухилення від сплати податків. Тож вірогідність того, що взаєморозрахунки через судові позови між КП «ТМО» та ПрАТ “Енергопостачальна компанія “Одесаобленерго” є схемою для виведення бюджетних коштів на рахунки російських олігархів, може видатись досить великою.

Естафету незаконного збагачення на підрядних договорах підхопило також КП ЖКС «Фонтанський», керівництво якого уклало низку договорів по благоустрою території з кількома СПД, які взагалі не мали змоги виконувати такі роботи. Відтак досудовим слідством встановлено, що службові особи КП ЖКС «Фонтанський» в період часу 2013 – 2014 роки уклали ряд підрядних договорів по підрізанню дерев та корчуванню пнів на загальну суму 737 664 грн. Внаслідок цього службові особи КП ЖКС «Фонтанський» здійснили привласнення державних коштів в сумі 737 664 грн.

У 2013-2014 роках посаду керівника КП ЖКС «Фонтанський» займали відповідно Надія Прутян (2013) та Олег Швець (2014), причетність яких до цієї справи і будуть перевіряти слідчі.

КП «Міські дороги» Одеської міськради також постраждало від непрофесійних дій нового керівництва. Непрофесійних або корупційних? 4 липня 2016 року суддя Малиновського районного суду міста Одеси встановив, що Шатілов Олексій Павлович, перебуваючи на посаді директора КП «Міські дороги», порушив встановлений законом порядок ведення податкового обліку, а саме занизив податок на додану вартість у розмірі 251 728 грн., за що однак поніс лише адміністративну відповідальність у мінімальному розмірі – усього 85 грн. та 275 грн. судового збору.

Звичайно, подібні справи просто неможливі без спроможної бухгалтерки під рукою. Нею стала Тіхонюк Г.О., яка теж фігурує у матеріалах слідства і визнана винною у тому самому заниженні сукупної вартості ПДВ на 251 728 грн., за що так само отримала адміністративне стягнення та штраф у розмірі 85 грн. разом із судовим збором. 170 грн. на двох за приховування 250 тис. грн. – досить таки непогана авантюра.

Додатковим стресом для одеського КП «Міські дороги» на початку 2016 року стала судова тяганина з ТОВ «ТИРАС», яке виступило позивачем та намагалося (небезуспішно, як виявилося згодом) стягнути з рахунків КП 472 574,42 грн. боргу за неоплачені ще у 2013 році будівельні матеріали, що були надані комунальному підприємству. Хід справи пришвидшив і той факт, що представник «Міських доріг» на суді визнав факт наявності боргу у повному його обсязі та пояснив його виникнення тим, що КП «Міські дороги» тривалий час знаходиться у дуже важкому фінансовому становищі та не має вільних обігових коштів (і це не дивлячись на невідшкодовані 250 тис. грн. ПДВ), у зв’язку з чим просив суд відстрочити виконання рішення по даній справі до 01.08.2016р.

Цікавим виявився той факт, що ТОВ «ТИРАС» за статутом належить Чудновцю Миколі Григоровичу, який у 2010-2014 був депутатом Одеської обласної ради від Партії Регіонів та членом постійної комісії з питань транспорту та дорожнього господарства. Також додаткова перевірка у реєстрі судових справ дала змогу дізнатися ще купу цікавих фактів про дане підприємство. В ході проведення слідчих та процесуальних дій, у тому числі обшуків, допитів, тимчасових доступів, слідчим відділом отримано вичерпні відомості стосовно ведення ТОВ “Тирас” фінансово-господарської діяльності з рядом підприємств, що слугують конвертаційними центрами, через фіктивні фірми яких виводяться та легалізуються грошові кошти, частина яких можливо використовується для фінансової підтримки проросійських Інтернет ресурсів, сепаратистських організацій, а також фінансування терористичних організацій.

За матеріалами іншого досудового слідства стало відомо, що ТОВ «ТИРАС» також активно допомагало чинному меру міста використовувати бюджетні кошти у власних інтересах.

01 серпня 2016 року слідчий суддя Соломянського районного суду міста Києва Макуха А.А., розглянувши клопотання старшого детектива Національного антикорупційного бюро України, виніс ухвалу суду, в якій зазначається, що “у період з 2014 року по теперішній час голова Одеської міської ради Геннадій Труханов, діючи за попередньою змовою з іншими службовими особами ОМР, з використанням підконтрольних їм суб’єктів господарювання, зокрема ТОВ «Ростдорстрой», ТОВ «СК «Автострой», ТОВ «будівельно-виробнича компанія «ПИК-СТРОЙ» (ТОВ «БВК «ПИК-СТРОЙ») та інших підприємств, вчиняють розтрату коштів місцевого бюджету міста Одеси в особливо великих розмірах. Слідством встановлено, що під час тендерних торгів, спільно з ТОВ «Ростдорстрой», у конкурсі регулярно приймали участь ТОВ «ТИРАС» та ТОВ «Автомагістраль-Південь», при цьому вказані підприємства жодного разу не перемогли у тендері, що вказує на ознаки формальності та фіктивності їх участі”.

Залишається сподіватися, що відсуджені у одеського КП «Міські дороги» 472,5 тис. грн. не будуть використані для підтримки сепаратистських угруповань у ДНР та ЛНР.

1-2