Прокуратури Одещини почали 15 проваджень щодо російської агресії

Одеська обласна прокуратура та окружні прокуратури Одеської області розпочали 15 кримінальних проваджень За фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та порушення законів та звичаїв війни на території Одещини. 

Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної прокуратури. 

24 лютого у с. Липецьке Подільського району, без оголошення війни, літаки РФ вночі підступно завдали удару по військовій частині, внаслідок чого загинуло 22 військовослужбовці, з яких 11 жінок, 12 людей – поранено, пошкоджена одноповерхова адміністративна будівля, в приміщенні якої зберігалася апаратура локаторної станції та несли службу військові. Також частково пошкоджені два автомобілі з обладнанням, що знаходились на території військової частини.

Крім того, внаслідок вибухів на території військової частини, розташованої біля села Вапнярка Одеського району, загинув військовослужбовець, а на території військової частини біля смт Петрівка Березівського району поранень з різними ступенями тяжкості зазнали 13 військовослужбовців. Також пошкоджено радіолокаційну вежу на території Одеського аеропорту та цивільний склад по вул. Новомосковська дорога.

25 лютого російські окупанти двома снарядами вдарили у цивільне судно – танкер «MILLENNIAL SPIRIT» під прапором Молдови, що знаходилось за дванадцятимильною зоною в нейтральних водах Чорного моря, неподалік міста Южного Одеської області. Внаслідок атаки сталось загоряння судна. Десять осіб екіпажу судна – громадяни Російської Федерації, в тому числі й жителі Криму, евакуювались, стрибнувши у воду.

На допомогу їм вийшли два українських буксири, які врятували екіпаж судна та доставили до берега. Постраждалі доставлені до лікарні з тілесними ушкодженнями різного ступеню тяжкості, в тому числі зі значним переохолодженням. Двоє осіб були без свідомості та знаходяться в реанімаційному відділенні, зокрема капітан судна зазнав 45% опіків тіла. Не дивлячись на те, що постраждалі є громадянами країни-агресора, українські лікарі надали морякам всю необхідну допомогу та борються за життя найбільш постраждалих з них.

Тільки за сьогодні 1 березня державою-агресором вже здійснено ракетний обстріл по військовій частині біля с. Лощинівка Ізмаїльського району, внаслідок чого загинув один військовослужбовець, одну особу поранено та повторно завдано удар по військових об’єктах в м. Арцизі. А через удар по с. Дачне пошкоджено житлові об’єкти, щодо постраждалих інформація наразі з’ясовується.