Рекомендації Інституту Масової Інформації щодо акредитації журналістів Одеська облрада “взяла до відома”

Постійна депутатська комісія з питань регламенту, місцевого самоврядування, депутатської діяльності, етики і гласності Одеської обласної ради вирішила “взяти до відома” рекомендації ГО “Інститут масової інформації” (ІМІ) щодо акредитації журналістів.

Таке рішення комісія ухвалила на засіданні 28 листопада, повідомив представнику ІМІ в Одеській області Павлу Колотвіну апарат Одеської облради.

Водночас на даний час невідомо, чи включені рекомендації ІМІ до проекту рішення про затвердження Регламенту роботи Одеської облради у новій редакції. Пленарне засідання сесії заплановане на 21 грудня, в орієнтовному порядку денному, що опублікований на сайті Одеської облради, вже 95 питань.

Експерти ІМІ відзначили, що 6 статей чинного Регламенту Одеської обласної ради не відповідають нормам ЗУ “Про інформацію” і “Про доступ до публічної інформації”.

Зокрема, в статті 3.10.2 Регламенту йдеться про складання апаратом обласної ради списку представників ЗМІ, які можуть бути запрошеними на пленарне засідання. Слід відзначити, що цей перелік журналістів погоджується головою ради. Експерти ІМІ рекомендують вилучити цю статтю повністю.

У статті 3.10.4 передбачається можливість представників “телебачення, радіо та преси” бути акредитованими на певний строк чи на весь період повноважень обласної ради, що теж суперечить чинному законодавству та порушує принципи рівності, оскільки не всі типи ЗМІ згадані в даній статті. Експерти ІМІ рекомендують вилучити цю статтю повністю.

Стаття 3.10.5 взагалі надає депутатам право більшістю голосів прийняти рішення про проведення закритого засідання, при цьому законодавство надає право розглянути в закритому режимі лише окремі питання.

Експерти ІМІ рекомендують статтю 3.10.5 Регламенту викласти у наступній редакції: “У разі необхідності та наявності законних підстав, можливе прийняття більшістю депутатів від загального складу Ради рішення про закритий розгляд окремо визначених питань відповідно до законодавства України, у тому числі і Закону України “Про доступ до публічної інформації” у частині обмеження доступу до інформації,в інтересах нерозголошення конфіденційної інформації про особу, державної чи іншої таємниці, що охороняється законами України”.

Також ІМІ рекомендував статтю 3.10.1 Регламенту викласти у наступній редакції: “Пленарні засідання ради проводяться гласно та відкрито. Порядок доступу до відкритих засідань визначається розпорядженням обласної ради, у відповідності до чинного законодавства”, у статті 3.10.6 слова “На закритому засіданні обласної ради” замінити на “При розгляді окремо визначених питань у закритому режимі”, у статті 3.10.7 вилучити слова “та запрошених”.

Нагадаємо, 5 жовтня 2017 року в Києві ГО “Інститут масової інформації” презентував результати дослідження “Рада дружня до медіа: оцінка стану дотримання ЗУ “Про інформацію” у регламентах місцевих рад”. Одеська обласна рада і Одеська міська ради отримали рекомендації ІМІ щодо відповідності регламентів нормам ЗУ “Про інформацію” і “Про доступ до публічної інформації”.