Рік тому пішов з життя Олександр Ройтбурд

Сьогодні, 8 серпня, — перші роковини смерті одного з найвідоміших українських художників, директора Одеського художнього музею, Олександра Ройтбурда. Цього дня колеги та близькі друзі митця діляться спогадами про нього.

Свій творчий шлях художника Олександр Ройтбурд, роботи якого сьогодні зберігаються в найвідоміших музеях світу, приміром, Музеї сучасного мистецтва Нью-Йорка, розпочав у 1970−1980-ті роки в Одесі. У 2001-му його роботу Психоделічне вторгнення броненосця Потьомкін у тавтологічний галюциноз Сергія Ейзенштейна було обрано для участі в основній програмі Венеціанської бієнале.

Художні роботи Ройтбурда зробили його одним із найдорожчих українських художників. У 2009 році його роботу Прощавай, Караваджо  було продано за 97 тис. доларів на аукціоні.

Досвід створення центрів сучасного мистецтва у 90-х Ройтбурд пізніше застосував, будучи директором Одеського художнього музею (виграв конкурс на посаду в грудні 2017 року). І хоча його робота в музеї стикалася з політичними перешкодами та спробами усунути художника від управління ОХМ, одесити та митці неодноразово виходили на мітинги на підтримку Ройтбурда.

59-річний художник помер 8 серпня 2021 року в Києві. За даними ЗМІ, причиною смерті стала онкологія. Сьогодні, в першу річницю смерті Ройтбурда, друзі та колеги діляться спогадами про художника.

Ексгенеральна директорка Мистецького арсеналу, культурна менеджерка Наталія Заболотна пише, що про Ройтбурда «ми так і не навчилися говорити в минулому часі».

Олександр Ройтбурд вже рік, як не з нами!! Та про тебе, дорогий, ми так і не навчилися говорити в минулому часі. Вже за життя ти став історією й щодня доповнював її літопис. Я уявляю, скільки тобою ще не створено й не написано. Що ж, нам тебе не вистачає, особливо в цей буремний час: напевно ти там нервуєш і бунтуєш!!! Дякую, що був і залишаєшся!!! Пам’ятатиму твою людяність і щедрість, що не поступаються твоєму генію!!! R.I.P.

Скульптор Михайло Рева присвятив пам’яті художника фото, зроблене біля однієї з визначних пам’яток Одеси.

Художник Віктор Чумаченко присвятив Ройтбурду малюнок.

Також у Facebook анонсували сьогоднішню експозицію принтів робіт художника на стінах Музею морського флоту.

Джерело.