Ромські активісти готуються до місцевих виборів

«Ромський центр політичної участі», створений на Одещині Правозахисним Ромським Центром спільно з Одеською обласною організацією Всеукраїнської ГО «Комітет виборців України», планує підготувати до місцевих виборів 2020 року 60 активних представників ромської спільноти, які зможуть взяти участь у місцевих виборах як кандидати в депутати. 

Про це повідомили учасники брифінгу в Одесі 24, – передає Ізбірком. 

Загалом у планах центру – охопити просвітницькою допомогою близько 7 тисяч представників ромської національної меншини в Одеському регіоні.

Як повідомили учасники брифінгу, минулого року центр розпочав просвітницьку роботу на тему «Вибори» для ромської етнічної громади (близько тисячі осіб) та навчання 15 ромських активістів та активісток.

Навчання ромських активістів складалося з чотирьох одноденних модулів та проводилося на базі офісу Правозахисного Ромського Центру. Темами модулів стали: «Політична участь та вибори»; «Розуміння громади»; «Права людини та доступ до правосуддя»; «Комунікація, партнерство та вплив».

Основні райони, де ромські активісти проводять просвітницьку роботу та звідки залучаються активісти, – Лиманський, Березівський, Татарбунарський, Ширяївський, Біляївський, Кілійський, Ізмаїльський, Арцизький, Саратський, Подільський, Балтський.

Крім того, учасники навчань провели анкетування серед фокус-груп у зазначених районах Одещини, опитавши 117 осіб різних вікових категорій. У результаті анкетування було встановлено, що 95,6% опитаних ромів не перебувають у політичних партіях, 93,6% не знають про існування партії в Україні, яка відстоювала б права і інтереси ромів. Поліпшити свою політичну грамотність хотіли б 57,6% ромів. Участь у виборах як виборці беруть 12,2% ромів, 47% беруть участь іноді, 20% – ніколи не беруть участь. Основною причиною неучасті є відсутність віри в те, що їх голос щось змінить: так відповіли 64,5%.

«Якщо в Україні не буде повноцінної участі в політичному житті на місцевому та національному рівні ромської спільноти, всі зусилля щодо соціалізації ромів та їх захисту, скоріше за все, будуть залишатися безуспішними. Адже без розвитку ромських лідерів та їх ефективної участі в політичних процесах ми будемо лише «наздоганяти» проблеми дискримінації та порушення прав людини та боротися з наслідками соціально-економічних проблем», – зауважив Володимир Кондур.

Заступник голови Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Ігор Бринош зазначив, що роми в Україні залишаються найбільш дискримінованою національною меншиною за етнічною та соціальною ознаками, і найбільше проблем знаходиться в сфері їх участі в громадському та політичному житті. Представники ромської громади практично не представлені на всіх рівнях державного управління, для них є недоступними виборні та призначувані посади в державних органах та органах місцевого самоврядування. 

 «Така ситуація спричинена в тому числі і відсутністю ефективних підготовлених ромських лідерів та слабкістю ромських організацій. В той же час, в сучасних умовах посилення «мови ворожнечі» до ромів та ромських погромів, на фоні частої бездіяльності владних органів, питання громадської та політичної самоорганізації та участі ромів набувають в Україні максимальної актуальності та значення.  Плануючи проведення Школи, ми виходили з необхідності для ромської громади більш активно включатись до політичного та громадського життя своїх громад та країни в цілому. Це може стати ефективним інструментом вирішення проблем ромів, однак для цього ромським активістам та активісткам необхідно перейти на інший рівень взаємовідносин з владою – від «просити» та «звертати увагу» до «впливати», – розповів він.