Росія націлилася на взяття Одеси – Foreign Policy

Війська РФ. Військові Росії. Фото: Кореспондент.net

Західні чиновники вважають, що Росія, швидше за все, почне ще один великий наступ в Україні на початку наступного року, включаючи можливі зусилля щодо блокування стратегічного портового міста Одеси у спробі захопити південно-західне узбережжя країни та відрізати Україну від моря.

Про це повідомляє Foreign Police з посиланням на власні джерела у четвер, 21 липня.

Одеса є критично важливим транзитним вузлом для експорту зерна України, на який припадає одне шосте світове постачання кукурудзи та одне восьме світове постачання пшениці, пише видання. Якщо російські війська захоплять порт, це завдасть нищівного удару по військових зусиллях України й надасть Москві контролю над критично важливими глобальними поставками продовольства, які скоротилися з початку війни.

Припускають, що вони (українці) можуть зіткнутися з ще одним дуже серйозним російським наступом наступного року. І ми маємо зробити все можливе, щоб дати їм не лише обладнання, а й людей — свіжих людей, добре навчених людей, щоб спробувати пережити це“, – сказав один чиновник на умовах анонімності.

З огляду на час, який Україна зберегла для зміцнення цього південного району, тоді як бойові дії продовжуються далі на схід і північ, росіянам буде важко увійти та взяти Одесу, особливо із західними системами оборони, які можуть тримати російський флот у страху“, – сказав Джим Таунсенд, колишній чиновник Міністерства оборони США, а тепер експерт із питань європейської безпеки у Центрі нової американської безпеки.

Видання пише, що навіть російські війська навряд чи зможуть захопити Одесу, навіть якщо це стане їхнім пріоритетом на наступному етапі війни.