Рятувальники нагадують одеситам про правила використання піротехніки

Щоб попередити виникнення нещасних випадків, співробітники ДСНС нагадують одеситам елементарні правила використання піротехнічних засобів. Як повідомляє Depo.Одеса, рекомендації рятувальників опублікувало Головне управління ДСНС в Одеській області.

Співробітники ДСНС рекомендують купувати піротехнічні вироби тільки в спеціалізованих торгових місцях, при цьому реалізатори мають предоставити сертифікати якості, а ось у місцях стихійної торгівлі такі засоби купувати неможна.

“Перед використанням піротехнічних виробів уважно ознайомтеся з інструкцією і суворо дотримуйтесь вказівок. Забороняється використовувати вироби, які мають дефекти: зіпсовані, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту”, – йдеться у рекомендаціях. Окрім того, не можна запускати петарди, феєрверки, ракети з балконів чи у закритих приміщеннях. Запускати феєрверки слід на відстані не менше 100 метрів від будинків та інших об’єктів;

Також не варто використовувати піротехнічні вироби у стані алкогольного сп’яніння та курити під час запуску.

Окрім рекомендації по запуску піротехніки, рятувальники нагадали правила зберігання цих засобів. Зокрема, забороняється зберігати піротехнічні вироби біля обігрівачів і опалювальних приладів: батарей, електричних і газових печей. Не рекомендується носити піротехніку в кишенях та приводити її в дію (підпалювати), тримаючи в руках.
“Запалюючи феєрверк, не нахиляйтеся над ним, а постарайтеся одразу ж відійти на безпечну відстань – 30-50 метрів. До будь-якого піротехнічного виробу підходьте мінімум через дві хвилини після закінчення його роботи. А до багатозарядних краще не наближатися ще довше. Якщо салют не спрацював, не підходьте до нього близько 10-ти хвилин, оскільки існує велика вірогідність запізнілого вибуху”, – наголосили у ДСНС. Крім того, варто пильно стежити за дітьми та не дозволяти їм гратися з піротехнікою.

“Піротехніку, яка спрацювала, гасіть, дотримуючись усіх можливих застережних заходів. Загальноприйнятий спосіб утилізації піротехніки такий: залийте її водою на дві години і лише після цього викиньте разом зі звичайним сміттям”, – порадили рятувальники.

Картинки по запросу пиротехника