Напади та погрози: в Одеській області щомісячно порушують права журналістів

З початку 2019 року поліція Одеської області внесла до ЄРДР 9 випадків порушення прав журналістів відповідно до статей 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та 345-1 (погрози або насильство над журналістами) Кримінального кодексу України. Про це повідомила заступник начальника відділу Слідчого управління ГУНП Одещини Жанна Мішина на зустрічі з регіональним представником Інституту масової інформації Павлом Колотвіним.

Загалом з 2017 по 2019 рік зареєстровані 64 карні справи. З них 19 закриті за відсутності складу злочину. 13 випадків порушення прав журналістів вже розглядаються в суді. Щодо 32 кейсів продовжуються слідчі дії.

Під час зустрічі слідча поліції одеської області зауважила, що часом виникають проблеми з кваліфікацією подібних злочинів, оскільки буває важко відрізнити громадських активістів та блогерів від професійних журналістів, а самі представники ЗМІ часто не мають повного комплекту документів — редакційного завдання та посвідчення, яке, при наявності, буває ще й простроченим.

Крім того трапляються випадки підроблених посвідчень, а такі махінації з документами жодним чином не караються законом.

Слід відзначити, що Центр демократії та верховенства права вважає надмірною необхідність мати редакційне завдання, адже воно перешкоджає журналістам, які не працюють у редакціях традиційних ЗМІ, а також блогерам та журналістам-фрілансерам відвідувати заходи, організовані органами публічної влади. Крім цього, власне, редакційне завдання не є документом, що підтверджує статус журналіста.

Відповідно до діючого законодавства, в Слідчому управлінні одеської поліції не змогли повідомити про деталі деяких найбільш резонансних справ, але погодились до співпраці та подальшої взаємодії.

Згідно  моніторингу Інституту масової інформації за 2019 рік в Одеській області зафіксовано 8 випадків порушення прав медійників. За інформацією, отриманою безпосередньо від самих постраждалих, практично всі вони зареєстровані поліцією та розслідуються відповідним чином. Наразі жодна справа ще не дійшла до етапу судового розгляду. На жаль, Одещина залишається в лідерах за кількістю порушень прав журналістів в Україні. Ця тенденція зберігається останні кілька років.

Цей черговий небезпечний для журналістів рік почався з того, що 12 січня охоронці будмайданчика перешкоджали діяльності знімальної групи 7-го каналу та силоміць відтіснили їх з території, де внаслідок падіння крану загинув будівельник. Тоді поліція жодним чином не попередила протиправну діяльність приватної охорони.

Подробности гибели рабочего на стройке в Одессе: скорую не пускали, журналистов вышвыривали, полицейские отворачивались, - активист 04

                                                           Фото Нацполіція

Вже через кілька днів в приміщенні суду невідомий чоловік кидався на кореспондента інтернет-видання “048” Олександра Жирносенка і намагався відібрати у нього телефон. Інцидент стався перед судовим розглядом щодо колишнього міліціонера Едуарда Панченка, якого звинувачують у зґвалтуванні. Олександр Жирносенко перебував на засіданні суду за завданням редакції.

На початку лютого відома місцева журналістка-розслідувачка Катерина Маденс повідомила, що за нею вже протягом місяця стежать невідомі. За словами Катерини Маденс, протягом місяця кожен ранок і вечір біля під’їзду її будинку її зустрічали чоловіки в капюшонах, які спостерігали за нею. Представнику ІМІ в Одеській області журналістка повідомила, що пов’язує це переслідування зі своєю журналістською діяльністю, оскільки останні кілька років розслідує корупційні схеми в Одеській міській раді. На даний момент журналістка виїхала з Одеси, але продовжує свою розслідувальну діяльність з іншого міста.

В квітні 2019 року В Одесі депутат облради від Опозиційного блоку Роман Сеник вдарив ногою по обличчю редактора сайту “Мегафон” і кореспондента видання “Громадське слідство” Богдана Осинського. Інцидент стався під час конфлікту між парафіянами Православної церкви України навколо зміни предстоятеля Храму Різдва Христового в Одесі. Як повідомив Богдан Осинський представнику ІМІ в Одеській області, він, як журналіст, перебував на місці подій відповідно до офіційного редакційного завдання, мав посвідчення та публічно оголошував приналежність до ЗМІ. За словами Богдана Осинського, під час штовханини біля приміщення церкви він упав на асфальт, а депутат облради завдав кореспонденту декілька ударів ногою. Богдан Осинський звернувся в правоохоронні органи з заявою про перешкоджання професійній діяльності. За словами журналіста даний випадок був внесений до ЄРДР та розслідується.

Наприкінці того ж місяця поліція шукала вибухівку в приміщенні телекомпанії “7 канал”. Як повідомлялось на сайті телеканалу, на офіційну електронну пошту медіа надійшло повідомлення про мінування. Робота телеканалу була заблокована на деякий час.

Два гучних випадки з працівниками ЗМІ трапились в Одесі у травні. Кожен з них розслідується поліцією. 2 травня на Куликовому полі, де відбувалися масові акції з нагоди п’ятої річниці трагедії 2014 року, напали з ножем на журналістку інтернет-видання Odessa.online Олену Соломонову. Під час акцій на Куликовому полі виникли сутички. Зокрема, літня жінка, яка прийшла покласти квіти, дістала ніж і напала на журналістку. Вона вибила Соломонової з рук телефон, на який та вела відеозйомку, після чого нападницю забрали поліцейські.

Годовщина трагедии 2 мая в Одессе

Фото Думская

За кілька днів невідома особа облила нечистотами кореспондентку газети “Зелений лист” та членкиню однойменної екологічної організації Світлану Підпалу. Згідно з інформацією наданою соратниками Світлани Підпалої представнику ІМІ в Одеській області, напад стався під час виконання нею професійної діяльності: журналістка знімала на камеру події навколо скандального будівництва на території Літнього театру в Одесі. Згодом нападник був заарештований.

20 червня під час депутатської інспекції міських пляжів в Одесі орендар одного з місцевих пляжів Юрій Резніков штовхнув кореспондентку телеканалу “Думська ТВ” Алію Замчинську, в результаті чого  журналістка впала і отримала подряпину.

Такими є підсумки першого півріччя для одеських медійників. Слід відзначити, що більшість нападів на місцевих працівників ЗМІ відбувались з боку фізичних осіб або представників приватних організацій. Лише в одному випадку був задіяний представник місцевої влади. 

 

Павло Колотвін, регіональний представник ІМІ в Одеській області

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.