“Сьогодні нарешті ми можемо говорити своїми голосами”: у Вилкове пройшов фестиваль української культури

У місті Вилкове Одеської області пройшов триденний фестиваль української культури “Виделка Фест”. Організував фестиваль військовослужбовець 56-ОМБР ЗСУ Сергій Гнєзділов.

Ідея фестивалю виникла в хлопця давно, але втілилась тільки зараз.
“Ідея фестивалю виникла дуже давно, але вона постійно відтягувалась, через коронавірус, війну, робочі моменти. Але одного разу, я просто зрозумів, що відтягувати далі неможливо і я просто о третій годині ночі створив робочий чат і так почалась організація “Веделкафесту” у травні цього року”, — розповів Гнєзділов, кореспонденту Інформера на фестивалі.


Захід має втілити три мети та продовжуватись і в інших маленьких містах.


“Фестиваль має три мети, це пам’ять о тих, хто загинув. Пам’ять о тих хто загинув починаючи подібні фестивалі разом зі мною, як Вікторія. Ми зустрічались з Вікторією Амеліною менше ніж за годину до ракетної атаки ворога на Краматорськ. Віка була у нас у підрозділі, приїжджала разом з колумбійцями, відзняли про нас сюжет — про те, як ми працюємо. Вони поїхали, а за годину я дізнався, що Вікторія має важке поранення, і, по факту, воно смертельне. Друга мета — це привести українську культуру в маленькі містечка, тому що зазвичай в маленьких містах нічого не відбувається, а наш фестиваль — це сильний культурний обмін, українська культура має розвиватись і жити, тому це дуже важливо. Українська культура — це те за, що зараз воюють хлопці і всі мають це зрозуміти. Третя мета — це збір коштів на ЗСУ, а саме на кошмаромобілі для моєї бригади”, — поділився з нами своїми роздумами військовий.


Допомагали в організації та проведенні фестивалю Гнєзділову його друзі. Без них було б впоратись важко, тому що Сергій весь час знаходився на Бахмутському напрямку, де кожного дня ризикував життям захищаючи нашу країну.


“Це дуже важливо приїжджати в різні містечка і привозити пульс і ритм сучасної культури. Для мене війна це в першу чергу не війна за землю, а війна за нашу ідентичність і за наше право на майбутнє і тому сьогодні критично важливо нарешті говорити своїми голосами. За нас довгий час говорили інші. Переважно це росіяни, на міжнародних майданчиках вони говорили про нашу історію, про нашу культуру. Сьогодні нарешті ми самі говоримо, на жаль через такі жертви, через акт геноциду, з якими ми сьогодні змушені боротись, але культура це те, що вибудовує стрижень суспільства. Це те що допомагає нам не розсипатись і мати силу в собі й мати віру в себе. Тому таки фестивалі мають не лише благодійний характер, Сергій збирає на свій підрозділ, але ще важливим, тому, що люди обмінюються своїми енергіями, цією силою, яка нас згуртовує”, — розповів друг Сергія та соорганізатор фесту Алім Алієв.


Впродовж трьох днів для вилковчан виступали відомі українські поети, діячі культури та українські відомі і маловідомі гурти.
“Українська культура дуже важлива і я рад, що наразі українська музика набула популярності, всі нарешті почали закохуватись у свою країну. Всі свої гонорари під час війни ми віддаємо ЗСУ, ми всі сплотились і разом обов’язково переможемо”, — підсумував Андрій гітарист панк гурту Степан Пантера.