Спільний культурний бекграунд України та ЄС

На початку червня у Винниках на Львівщині відбулась артрезиденція «Мистецька відповідь України на російське вторгнення» за підтримки Представництва ЄС в Україні. Мета резиденції — зануритися в українську культуру та прослідкували її тісні історичні звʼязки з країнами ЄС.

Спікерами резиденції стали українські та міжнародні експерти: Пулітцерівський лауреат і фотограф Євген Малолєтка, літературознавець Ростислав Семків, режисерка Надія Парфан, продюсерка радіо «Культура» Ірина Славінська, спікерка з Представництва ЄС, з Українського інституту та багато інших.

Учасники – 20 митців з України, Бельгії, Франції, Нідерландів, Чехії та Німеччини. Вони представили спільні групові проєкти та обговорили, як країна в умовах збройної агресії може чинити спротив та перемагати на культурному фронті.

Кожен митець представляв окремий тип мистецтва: кіно, театр, візуальне мистецтво, мультимедійні проєкти та перформанси тощо. Однак протягом резиденції всі вони шукали точки дотику та можливості для подальшої кооперації. 

Український фотограф, лауреатом Пулітцерівської премії Євгена Малолєтка розповів про свою роботу в Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення: «Я розумів, що за кожною світлиною стоїть страждання людей і щоразу думав, чи етично буде робити кадр. Втім, я чітко усвідомлював, що світ має дізнатися правду про те, що відбувається в Маріуполі. Бо робота фотографа — доносити правду до людей»

Надія Парфан — українська режисерка, співзасновниця Міжнародного фестивалю кіно та урбаністики «86» у Славутичі, поділилася досвідом знімання кіно в Україні в умовах повномасштабного вторгнення та участь у цьогорічному Берлінському міжнародному кінофестивалі.  

Ще однією важливою темою резиденції стало збереження предметів мистецтва та культурної спадщини в умовах війни. Так, завідувачка науково-освітнього відділу Харківського літературного музею Марина Куценко згадала про те, як вони з колегами зберігали експонати музею під час обстрілів міста російськими загарбниками. А також про виїзні виставки музею у Львові, Одесі, Івано-Франківську, Ужгороді та інших містах. 

У березні 2022 року була створена ініціатива Музейного кризового центру, метою якої стала підтримка українських музеїв у прифронтових регіонах. Очільниця ініціативи Ольга Гончар розказала учасникам резиденції про залучення донорських коштів, роботу проєкту та його підтримку з боку ініціатив ЄС.

Під час круглого столу, присвяченому підтримці української культури Європейським Союзом, експерти Представництва ЄС в Україні, його комунікаційних проєктів та Українського інституту, наголосили на визначальній ролі ЄС у підтримці українських культурних інституцій та розповіли про можливості фінансування від ЄС для митців. 

«Україна та країни ЄС мають не лише тісні спільні зв’язки у минулому, але й багато можливостей для об’єднання своїх мистецьких зусиль зараз. Є низка ініціатив від Європейського Союзу, як-от Креативна Європа чи House of Europe, та багато інших, у яких можна отримати гранти на втілення ідей», — зазначали радниця з питань преси та інформації Представництва ЄС Вікторія Давидова.

Резиденція проходила у межах проєкту «Діяльність ЄС у сфері регіональної інформаційної та культурної дипломатії 2022–2023», що фінансується European Union in Ukraine