Створення спецтрибуналу не дозволить Росії уникнути відповідальності за злочини в Україні

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії наразі долучились понад 40 держав. Про це Андрій Костнін сказав в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“Робота над форматом цього трибуналу триває постійно і до групи країн щодо його створення наразі долучилися понад 40 країн. За останній рік їх кількість зросла вдвічі. Поки йде дискусія щодо юридичної моделі трибуналу, вже працює міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України. Він працює в Гаазі з липня 2023 року”, — розповів генпрокурор.

За словами Костіна, у цьому центрі прокурори з України та країн-партнерів вже збирають докази російської агресії та розробляють стратегію кримінального переслідування за цей міжнародний злочин.

“Тобто ми працюємо паралельно. Ми постійно наголошуємо партнерам, що справедливість не буде повною, поки не буде покарано в тому числі тих і тих, хто розпочав цю війну, хто віддавав злочинні накази. Ми маємо перемогти агресора і на юридичному фронті. Ця перемога є не менш важливою, ніж перемога на полі бою. Адже відповідальність агресора — це відновлення гідності й справедливості для всіх постраждалих від воєнних злочинів. Відповідальність агресора — це також утримання Росії та будь-якого іншого агресора в іншій частині світу від повторення таких злочинів у майбутньому”, — сказав Костін.

Він підкреслив, що завдання України — це погодження юридичної моделі й створення спецтрибуналу не в залежності від того часу, коли закінчиться війна.

Джерело