Тендер з ремонту будинку Русова оскаржили як дискримінаційний

ТОВ «Укрспецпроект» подало скаргу в Антимонопольний комітет з приводу тендеру на ремонт та реставрацію будинку Руссова, що на Садовій, 21 в Одесі. Скаржник вважає, що замовник, а саме Управління капітального будівництва Одеської міської ради, своїми вимогами створює умови для корупційних злочинів, а також нечесної конкуренції серед учасників тендеру.  Відповідна інформація опублікована на Prozorro.

В характеристиці предмету закупівлі міститься наступна вимога:

«Учасникам необхідно в період уточнень обстежити об’єкт, на якому мають виконуватись роботи та подати в складі пропозиції довідку про огляд об’єкта, за підписом представника Замовника та датою відвідування/огляду/обстеження об`єкта».

Отже Управління капітального будівництва вимагає, аби потенційні учасники, аби подати тендерну пропозицію, надали довідку про огляд об’єкту з підписом представника Управління. Це може створювати корупційні ризики, адже теоретично, представник замовника може не підписати довідку з власних причин. А без неї підрядник не візьме участь у торгах.

Питання є і до самого огляду будинку Руссова, адже стоїть вимога провести його до 00:00 23 жовтня. Сам тендер був оприлюднений ввечері 18 жовтня. Виходить, що потенційний учасник не з Одеси має всього 4 дні для проведення обстеження будинку та отримання довідки від Управління капітального будівництва. Два з чотирьох днів, до слова – вихідні.

Скаргу подало Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрспецпроект». Вони не змогли подати тендерну пропозицію, а також вважають вимоги дискримінаційними й такими, що призводять до не економного використання міського бюджету.

Антимонопольний комітет скаргу прийняв і очікує роз’яснень від замовника. Зазначимо, «Укрспецпроект» якраз і займався попередньою реставрацією будинку Руссова, вигравши тендер у 2018 році на суму понад 100 мільйонів гривень.

Тодішня директорка Олена Сердюк, як встановили правоохоронці, протягом кількох місяців вносила до актів прийому виконаних будівельних робіт та довідок про їхню вартість неправдиві відомості, завищуючи обсяг робіт. Збитки бюджету оцінювались у 5 мільйонів гривень. Директорку заарештували. Нині директором компанії значиться Вадим Сербін.

Джерело