Трафік отриманий – стандарти втрачені. Як деякі одеські онлайн-ЗМІ продовжують маніпулювати

7% новин одеських онлайн-ЗМІ мають надмірну емоційність, оціночні судження або випадки мови ворожнечі.

Такі дані були отримані у межах точкового аналізу п’яти відомих одеських новинних веб-сайтів: дослідження з 6 по 12 серпня 2018 року провів Інститут масової інформації. Аналізувалися перші 100 новин стрічки сайтів («Думская», «048», «Трасса-Е95», «УСІ», «Одесская жизнь»).

За результатами моніторингу з сайтів, які підлягали оцінці, найгірше дотримується професійного стандарту портал «048». 19% новин, тобто майже кожна п’ята новина, не відповідають загальноприйнятим медійним правилам. До речі, це медіа постійно очолює список найбільших маніпуляторів новинами в Одесі. Це підтверджують наші попередні моніторинги (1, 2).

Найменше порушень зафіксовано у повідомленнях сайтів «Трасса-Е95» та «Одесская жизнь» – по 3%. Середні показники надмірної емоційності у «Думской» та «УСІ» – 5 та 6% відповідно.

Слід зазначити, що традиційно у серпні значно падають показники відвідування новинних медіа. Читачі йдуть у відпустки, в свою чергу, зменшується й кількість інформаційних приводів. Для збереження високої відвідуваності редакції відкрито йдуть на маніпуляції, емоційність, оціночні судження та часом навіть на «мову ворожнечі». І все заради рекламодавця. Одеське медіа «048» – суто комерційний проект. На відміну від інших ЗМІ, які потрапили під моніторинг, вони не мають політичного інвестора і цілком залежать від реклами. Проте у гонитві за комерційною ефективністю журналістика на цьому сайті поступово зникає.

«В Одесі пожежа під бізнес-центром загрожувала газопроводу», – повідомляють нам журналісти цього видання. З самої новини стає зрозумілим, що загоряння (аж ніяк не пожежу) ліквідували співробітники сусіднього супермаркету. «Навіть зіваки розійшлися ще до приходу пожежних», – констатує кореспондент.

«Поліцейські відібрали машину у двох одеситок і залишили їх на трасі у самих купальниках», – йдеться в іншій новині. З самого тексту та фотографій зрозуміло, що під час зупинки та розмови з поліцейськими жінки були в закритій одежі (парео), а не в купальниках. Знову ж таки, автомобіль не «відібраний», а вилучений на штрафмайданчик. У кожному абзаці цієї новини є питання до емоційних формулювань та представлення позицій двох сторін у даній ситуації.

«В одеській піцерії нахабний щур тероризує відвідувачів». Для привернення читача та заради кліку на посилання кореспондент перетворив невідомого розміру та породи гризуна на нахабного щура-терориста. Емоційно, яскраво, мабуть, комусь цікаво. Але без журналістики – всі посилання на пост у соціальних мережах. Позиція закладу відома, знову ж таки, зі свідчень відвідувачів: усюди у новині оціночні судження.

І це лише кілька прикладів.

Слід зазначити, що у всіх медіа, які потрапили під моніторинг, є загальні теми, в яких звично зашкалюють емоції та багато оціночної інформації. Особливо серед них виділяються згадування дітей. І якщо новинний сайт «048» очолив антирейтинг за кількістю порушень, то інше регіональне медіа – «УСІ» – опублікувало найбільш маніпулятивну та емоційну новину за весь час моніторингу. «Під Одесою повісилася молода мати – нічим було годувати чотирьох дітей», – написали журналісти цього видання. Жахлива новина – будь-яка нормальна людина відреагує на неї. Крім того, що без матері залишились діти, причина, за версією медіа, – відсутність їжі. Мурашки по тілу від такого формулювання. Вже через кілька днів стане відомо, що була сварка з чоловіком, а жінка, скоріш за все, потерпала від післяпологової депресії (раніше перебувала під наглядом психіатра). Й дотепер ця новина є у відкритому доступі – зі всіма оціночними та неперевіреними судженнями, надмірною емоційністю та взагалі відвертими вигадками. Власні легковажні здогади у таких новинах призводять до напруження у суспільстві, розповсюдженню міфів та правового нігілізму.

Ще дві новини на цьому сайті стосувались дитячих тем: «Випадки зникнення дітей в Одеській області: без смертей не обійшлося», «Дитячий будинок сімейного типу розформували: мама-вихователь хотіла вбити дітей і повіситися». Обидві новини вкрай емоційні; напружені заголовки не відповідають суті прес-релізів, відповідей на запити чи поміркованого коментаря держслужбовця. Знову ж таки, враховуючи, що половина читачів проглядають лише заголовки, будуть народжені нові міфи.

Ще дві вкрай емоційні новини на цю тему були опубліковані на сайті «048». «В Одесі мати на очах дітей порізала собі зап’ястя», «Нападницю-дівчинку побили: у соцмережах підтримують жорстоку учасницю бійки в Одесі». В другій новині тема дітей переростає у відверту мову ворожнечі. Лише в одній новині читачі прочитають про «нападницю», «жорстку учасницю», «бійку» та «підтримку побиття». Джерело інформації у повідомленні – соціальні мережі.

За темою мови ворожнечі на сайті «048» були ще повідомлення про «адептів» серед представників однієї релігійної організації, одеського «шкуродера», якого посадили у СІЗО без права виходу під заставу, та чоловіка, який хотів «підірвати» жінку. У самій же новині вже згадується, що це був для жінки не чоловік, а сожитель.

На сайті «УСІ» можна прочитати про туристів-порушників, яких довелося «виганяти» з пляжу Чорноморська трактором (трактор приїхав лише прибрати сміття, – Авт.), та поліцейських, які «побили» жителя Одеської області (на відео з місця конфлікту видно, що був ляпас, аж ніяк не побиття).

Очевидно, що було багато маніпуляцій у політичних новинах. «Провокація ФСБ? Зустріч з нобелівським лауреатом в Одесі скасували через погрози націоналістів», – повідомляє сайт «Думская». Заголовок розходиться з суттю новини, а в самому повідомленні є висновок, заснований на коментарі від анонімного джерела, який і сам не впевнений у своїй думці.

«Чому Андрій Данилко може стати “троянським конем” української політики?» – на цю тему на сайті «Одесская жизнь» розмірковує Вадим Рабінович. Тут все і так зрозуміло.

«Зрада» чи вимушений крок: чому в Україні подорожчають газ і електрика?» – маніпулятивний заголовок, емоційні партійні коментарі, не перевірена інформація. Знову «048».

Завершить цей огляд місцевих маніпуляцій новина «В Одесі п’яна жінка врізалася у дерево і показала стриптиз поліцейським». Чому саме це повідомлення? Бо лише наприкінці аналізу стало очевидним, що більшість згаданих новин з кричущими оціночними судженнями, емоційним наповненням та мовою ворожнечі стосувалися подій за участю жінок. Але це вже зовсім інший напрямок дослідження.

 

Павло Колотвін, регіональний представник ІМІ в Одеській області

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ», що реалізується ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Інформація та погляди, висловлені в даному матеріалі, належать автору та не обов’язково відображають офіційну думку Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.