Труднощі адаптації: як переселенцю знайти роботу?

За даними Одеської обласної військової адміністрації з 2014 року в регіональній базі внутрішньо переміщених осіб зареєстровано більше 220 тисяч людей. За період з 24 лютого по теперішній час через органи соціального захисту зареєструвались більше 154 тисяч осіб і через «Дію» – більше 30 тисяч осіб. При цьому допомогу на проживання для внутрішньо переміщених осіб отримують більше 112 тисяч людей. Одеська область продовжує приймати переселенців з усієї України, яким потрібна підтримка.

Для Одещини одним з останніх викликів стала евакуація людей з Херсонщини, які постраждали від повені внаслідок руйнування Каховської ГЕС. До того збільшення кількості переселенців спостерігалось, коли ЗСУ звільнили правобережжя Херсонської області та Херсон зокрема. Кожна нова хвиля українців, що переїжджають до інших регіонів, зокрема до Одеської області, пов’язана із зовнішніми чинниками. Такими як активізація бойових дій, звільнення більшої кількості територій, а то й відверті теракти.

«З шостого червня розпочалась термінова евакуація осіб, які постраждали від підриву Каховської ГЕС. Згідно списків, наданих Херсонською обласною військової адміністрацією , до Одеської області прибуло 2011 людей, з них більше півтори тисяч розмістились самостійно, у родичів або знайомих, 314 людей розмістились в місцях компактного проживання. Інші поїхали або до інших регіонів України, або виїхали за кордон. Підтримка цих людей стала можливою завдяки органам місцевого самоврядування, громадськими організаціям та благодійним фондам. Всі переселенці були забезпечені гуманітарною допомогою, яка необхідна на перший час», – говорить керівницядепартаменту соціальної та сімейної політики Одеської обласної військової адміністрації Тетяна Дементьєва.

Соціальні служби дуже багато роблять для переселенців, які прибувають до Одещини з усіх регіонів України. Перед ними стоїть чимало завдань, одне з яких – працевлаштувати якомога більшу кількість людей. Тільки в Одеському районі зареєстровано більше 112 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Це дуже велика цифра, але якщо звідси вирахувати дітей дошкільного та шкільного віку, пенсіонерів, людей з інвалідністю, орієнтовна цифра складатиме 25-30 тисяч працездатних осіб.

Роботодавцям, які офіційно працевлаштовують переселенців, держава компенсує єдиний соціальний внесок. Кілька разів, коли була підозра на нелегальне працевлаштування, відвідувачам центрів зайнятості розповідали про такий варіант. І це спрацьовувало. За інформацією Одеської обласної служби зайнятості, за перші шість місяців 2023 року до них звернулись за допомогою 1872 внутрішньо переміщених особи, з яких 1367 отримали статус безробітного. За цей час роботу знайшли 358 людей, 228 – працевлаштовані на робочі місця з виплатою роботодавцям компенсації на оплату праці.

Органи місцевого самоврядування активно співпрацюють з обласним центром зайнятості, організовують ярмарки вакансій, проводять марафони практик для ВПО. Велика проблема полягає в тому, що більшість з них не дуже хоче працювати. Зокрема, на це звертає увагу представникОдеської районної військової адміністрації Аркадій Мкртичян, який працює з переселенцями безпосередньо. На його думку, основна причина полягає в тому, що люди знаходяться в дуже скрутному психологічному стані.

11 липня Уряд ухвалив постанову щодо порядку зміни виплат на проживання. Ця матеріальна підтримка є однією з найважливіших державних програм. Таку допомогу зараз в Україні отримує 2,6 мільйонів осіб. Виплати не будуть продовжуватись людям, що перебувають за кордоном більше тридцяти календарних днів без поважних причин. Також не будуть тим, хто повернувся до місця проживання, знаходяться в місцях позбавлення волі чи були засуджені за колабораціонізм. Загалом все йде до того щоб людей, які здатні працювати, спонукати до самозабезпечення.

Нет описания фото.

«На території Одеського району офіційно працевлаштувались не більше тисячі осіб. Але невідомо, скільки людей працює нелегально. Зараз вийшла постанова, яка обмежує виплати на проживання внутрішньо переміщеним особам. Можливо, зараз люди будуть шукати роботу активніше. Наразі держава забезпечує людям місця компактного проживання, гуманітарну допомогу, компенсацію. В них є майже все і переселенці чекають, що війна скоро закінчиться і вони зможуть повернутись додому. Багато людей знаходиться в простої. В нас на обліку є сім’я, яка працювала на заводі, розташованому на окупованій території Запорізькій області. І вони прямо кажуть, що не хочуть втрачати стаж, який в них зараз є», – говорить заступник начальника Одеської РВА Аркадій Мкртичян.

Подекуди виникають й перепони суто бюрократично-законодавчого характеру. Бувало, що люди хотіли працевлаштуватися, однак не могли звільнитися з минулого місця роботи, яке знаходиться в окупації. Зараз це питання вирішено, звільнення відбувається в дистанційному режимі. Але попри воєнний стан, держава знаходить можливості підтримувати українців, які виїхали в безпечніші регіони. Хоча, звісно, можливостей тут менше, ніж в країнах з розвинутішою економікою, яких не торкнулась війна.

В Україні діє програма «Прихисток» де люди пропонують свої домівки для ВПО, а держава їм компенсує кошти на комунальні послуги. Вистачає людей, які просто надали свою житлову площу для переселенців безкоштовно. З початку повномасштабного вторгнення Одеський район покинуло майже 200 тисяч осіб, які залишили по собі багато вільного житла. Люди виїжджали за кордон, а в свої домівки пускали переселенців. Зараз більше тисячі вільних місць в місцях компактного проживання, де за потреби можуть прихистити ВПО, яким немає куди йти.

Пошук роботи для переселенців важливий і для них самих, для самореалізації. Українці, які через війну були вимушені покинути рідні домівки переживають серйозний стрес. Не в кожного є сили та можливості швидко адаптуватися та знайти себе на новому місці, розпочати життя з чистого листа. Багато людей відверто не знають, що робити далі. До минулого життя повернення немає, теперішнє невизначене, власне як і майбутнє. Коли в людини є робота, вона вже розуміє, в якому напрямку рухатись та чого їй хочеться досягти. І це вже стає серйозним підґрунтям для успішної адаптації.

Марія Шевчук