Центр на околиці: як розвивається Авангардівська ОТГ

Багато жителів маленьких сіл та містечок мріють жити в мегаполісі. Великі міста створюють великі можливості для роботи, розваг, подальшого саморозвитку. І в той час, коли в нас говорять про вимирання сіл, у містах на кшталт Одеси спостерігається зворотна ситуація.

З’являється більше висотних забудов, жителі спальних районів все більше часу проводять в дорожніх заторах, а діти в школах навчаються в дві зміни. Це створює значні незручності мешканців таких міст, проте всі негаразди, здається, компенсуються сповна. Проте є в нас населені пункти, що мають всі можливості увійти до межі міста, однак всіляко цього уникають. Таким, наприклад, є селище Аванград, яке в жовтні минулого року стало центром об’єднаної територіальної громади.

«Всі дуже боялися, що Авангард буде поглинений Одесою. У нас є приклад Ленпосьолка, який знаходиться буквально через дорогу. Жителі Авангарду жартують, що за хлібом вони ходять до Одеси. І те, що ми бачимо там, це роздовбані дороги, запилені вулиці, відсутність тротуарів. Покинута і забута околиця, яка незрозуміло кому належить. Був у нас якийсь захід, і в коментарях на «Фейсбуці», йому присвяченому, я прочитала: «А ви не можете нас до себе приєднати, ми хочемо бути жителями Авангардівської громади». Жителі Ленпосьолка ходять до нашого парку відпочивати, їхні діти займаються в нашому будинку культури, ходять на всі наші свята», – говорить мешканка селища Аванград Ірина Вишневська.

Коли оголосили адміністративно територіальну реформу, то першими населеними пунктами, які побажали приєднатися, стали Прилиманське, Нова Долина, а також подальші всі села. Але щоб об’єднання відбулося, потрібно було, щоб громади лягли за принципом доміно. Спочатку Прилиманське, потім Нова Долина, за ними всі інші за мірою віддаленості. Але в Прилиманському розгорілися шалені пристрасті, село розділилося на дві частини.

Більше року ці суперечки тривали, Прилиманське ніяк не могли притягти до процесу об’єднання. Паралельно в той час одне із сіл пішло в іншу громаду. Коли призначили час виборів, депутати стали їздити як на роботу в Прилиманське, виявляти проблеми, які необхідно було вирішити в першу чергу. Паралельно створювалися служби, необхідні для роботи майбутньої ОТГ. Так, наприклад,  швидку допомогу раніше потрібно було чекати невідомо звідки, а зараз в громади є своя.

У процесі реформи трапляються мінуси, але в цілому існуюче законодавство дуже допомагає місцевому самоврядуванню. Йому дали більше свободи, створили велике коломожливостей.

Керівник Авангардівської ОТГ Сергій Хрустовський вважає, що сьогодні тільки ледачий селищний та міський голова може скигліти та говорити, що десь там в Києві все вирішується, а в нас нічого не можна зробити.

Адже зараз столиця серйозно ні на що не впливає, все що потрібно для життя громади можна вирішити на місці, в сільських та селищних радах. В планах Аванагарду подальше розширення громади, на яке може піти близько трьох років. Адже та територія, та кількість людей, що є зараз є, набагато менша за можливості громади.

« У нас був підібраний гарний штат кваліфікованих спеціалістів і процес обєднання ми почали одними з перших. В лютому прийняли закон, а в березні ми вже провадили  роботу над утворення громади. Перше зібрання в Одеській області було саме в нас. Але потім, напевно, втрутилася якась українська «жаба», певні політики, які подали до суду. За його рішення на цілий рік, доки не скасували ту ухвалу, нам заборонили будь-які дії щодо об’єднання.  Голови районних рад та райдержадміністрацій в 90 відсотках це противники реформи децентралізації, бо вони втрачають повноваження і бюджет», – зауважує очільник Авангардівської селищної територіальної громади Сергій Хрустовський.

Через ці всі перипетії громаду вдалося створити тільки в жовтні минулого року. Цього часу виявилося замало, щоб зрівняти рівень життя всіх населених пунктів ОТГ. Якщо вулиці та двори Авангарду, за одеськими  мірками, можуть сперечатися з елітними житловими комплексами, то з іншими населеними пунктами ситуація трохи складніша. Так село Прилиманське, у зв’язці з яким й утворилася ОТГ, далеко не в кращу сторону відрізняється від Авангарду. Проте не варто забувати, що над покращенням селища місцева влада працювала сім років, а Прилиманське тільки зараз планують розвивати за прикладом Авангарду.

Зараз у селищі знаходиться шість будівельних кранів, які зводять нове житло. Це один з найкращих індикаторів успішності території, адже забудовники просто не будуть вкладати свої гроші в ті об’єкти, які в перспективі не принесуть прибуток. І є  велика ймовірність, що такі будівельні крани будуть з’являтися в інших населених пунктах ОТГ.

Успіх громади, як вважають в Авангарді, полягає в людях. Селищу з ними пощастило, тут є нащадки покоління працьовитих людей, які будували цей населений пункт. Ті люди виростили гарних дітей, які щиро прагнуть змінити змінити все на краще.

Їх територія зона без політики і в цьому теж прихована певна частина їхнього успіху.  І головне, всі депутати, представники органів місцевого самоврядування, являються  мешканцями громади. Адже якщо ти живеш в селі, то ти переживаєш за вулиці, за освітлення. До того ж, в ОТГ  працюють освічені люди, які є патріотами і дбають, щоб життя вдома ставало кращим. Хочеться сподіватися, що їх зусилля не будуть даремними.

Принаймні саме селище Авангард своїм зовнішнім виглядом демонструє, що навіть найменше селище може стати успішним в своєму розвиткові.