Цьогоріч урожайність ячменю на Одещині вдвічі нижча за торішню

В сільгоспгосподарствах Одеської області урожайність озимого ячменю фіксується цьогоріч на рівні 21 ц/га, що практично вдвічі нижче минулорічного показника.

Про це одеські фермери повідомили телеканалу «Рада», передає АПК-Інформ.

«Станом на 30 червня збирання врожаю в Одеській області триває вже третій тиждень поспіль. Аграрії розповідають, що цього року земля суха та вродило негусто. Плани на новий врожай були амбітні, але результат – удвічі менше минулорічного. На врожаї сказалася відсутність вологи та азотного харчування, у зв’язку із тим, що не було можливості закупити азотні добрива. До того ж через високу температуру зернові достигли передчасно», – йдеться у повідомленні.

Війна суттєво вплинула на логістику доставки не лише добрив, але й пального. Крім того, частина хліборобів Одещини пішла захищати країну, тож довелося залучати комбайнерів з інших областей.

Тим часом у департаменті аграрної політики зазначають, нині головне завдання – підготувати зерносховища для зберігання врожаю, бо через блокаду портів швидко експортувати його морським шляхом не вдасться.

«Зважаючи на те, що основні об’єкти є критично інфраструктурними, то аграрії бояться своє зерно туди завозити. Наприклад, припортові елеватори, працювати з ними буде дуже складно. Тому аграрії сьогодні знаходять альтернативні шляхи зберігання», – розповідає директорка департаменту аграрної політики Одеської ОВА Алла Стоянова.

Повідомляється, що наразі в Одеській області вже зібрано врожай озимих пшениці та ячменю із більше ніж 50 тис. га. Аграрії області планують зібрати 3,7 млн тонн зерна, що складе 70% від минулорічного врожаю.