У порту Чорноморськ через махінації трьом особам оголошено підозру у хабарництві на 12 млн грн

У місті Чорноморськ Одеської області детективи НАБУ повідомили про підозру трьом високопосадовцям, яких звинувачують у вимаганні хабаря у розмірі 12 мільйонів гривень.

За даними слідства, інцидент пов’язаний з договором оренди нерухомості між регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській області та приватним товариством “Європіан Агро Інвестмент Юкрейн”. Відповідно до договору, майно ДП “МТП “Чорноморськ” площею понад 113 тис. кв. м передавалось у 49-річну оренду. Проте після того, як компанія-орендар оголосила себе банкрутом, виникли підозри щодо зловживань при санації фірми.

У вересні 2020 року виявилося, що на користь фірми-боржника діяв колишній директор підприємства-банкрута. Через місяць, у жовтні, два працівники ДП “МТП “Чорноморськ” – начальник служби правового забезпечення та колишній позаштатний радник директора з правових та економічних питань – нібито запропонували директорці порту велику суму хабаря для впливу на керівника порту, щоб укласти вигідний їм договір.

Транзакція мала бути замаскована під звичайну фінансово-господарську операцію через рахунок ще одного приватного підприємства, директора якого тепер також залучено до кримінальної справи.

Згідно з Кримінальним кодексом України, дії підозрюваних кваліфіковані як зловживання впливом (ч. 2 ст. 369-2 КК України), що може призвести до позбавлення волі на строк до 5 років. Справу продовжує розслідувати НАБУ, очікуються подальші правові розвитки.

Джерело