“Укравтодор” заощадив 2,5 мільярда та змінив філософію ремонту доріг – Новак

Державне агентство автомобільних доріг “Укравтодор” завдяки системі електроних торгів ProZorro заощадило на державних закупівель 2,5 мільярда гривень.

Про це сьогодні повідомив на засіданні уряду керівник “Укравтодору” Славомір Новак.

“Економія завдяки системі ProZorro становила 2,5 млрд гривень”, – сказав він.

Новак також повідомив, що всього протягом 2017 року було проведено 2,5 тисячі закупівель на загальну суму 54 млрд гривень.

Новак зазначив, що до кінця сезону його відомство планує відремонтувати близько 2 тисяч кілометрів доріг.

“На сьогодні ми забезпечені на 70% згідно з планом усіма необхідними матеріалами для зимового утримання – сіль, пісок, пальне”, – сказав він.

За словами Новака, передусім Укравтодор змінив саму філософію ремонту доріг: з безсистемного – на роботу за маршрутним принципом.

“Плануємо, щоби за 3-5 років у країні з’явилася мережа доріг 1-ої та 2-ї категорії, яка з’єднає якісними дорогами усі регіональні центри країни”, – зазначив чиновник.

Новак зазначив, що не менш важливим напрямком є безпека на дорогах.

“Щиро дякую уряду рішення того тижня щодо зменшення ліміту швидкості у населених пунктах до 50 кілометрів на годину. Хочу наголосити відремонтовані дороги без інфраструктури безпеки, без жорстких штрафів за порушення, без покращення поведінки на дорогах може означати збільшення смертності на дорогах”, – сказав також керівник Укравтодору.

Новак заявив, що пріоритетом для його відомства на найближчі роки буде реалізація проекту Go higway, який з’єднає українські порти з Балтикою та портами Північного моря.

“Ініційований урядом проект Go higway має поєднати транспортним коридором українські порти Чорного моря, “ворота” України – Одесу, Миколаїв та Херсон з європейськими портами на Балтійському та Північному морях, це пріоритет для нас на найближчі роки”, – сказав голова “Укравтодору”.

Він також додав, що мегапроект реалізуватиметься у два етапи, і активна реконструкція доріг вже почалась.

“Цей проект передбачає два етапи. Перший – це ремонт існуючої дороги, другий – реконструкція коридору із його розширенням до чотирьох смуг та будівництвом об’їздних доріг там, де це необхідно за умови додаткового фінансування від ЄС та МФО”, – сказав він.

“У цьому році проект вже почав реалізуватися –відремонтовано дорогу М-09 та частково М-12. Наступного року на проект виділимо додатково 4 млрд грн і відремонтуємо дорогу на ділянці від Тернополя до Умані, почнемо ремонт та реконструкцію від Хмельницького до кордону з Вінницькою областю”, – додав Новак.