В Білгород-Дністровському районі молодий ветеран облаштовує енергонезалежний шелтер

Ветеран російсько-української війни Олександр Рубан облаштовує на Одещині унікальний енергонезалежний шелтер, аби військові та переселенці могли дозволити собі орендувати житло біля моря за доступною ціною. Про це розповідає інформаційне агентство  «Юг.Today» з посиланням на видання ШоТам.

Олександр Рубан був одним із перших, хто став на захист України в 2014 році. Тоді він приєднався до лав спецбатальйону «Дніпро-1» та протягом двох років нищив противника поблизу Попасної та Бахмута. 

Після служби родина військового покинула Кривий Ріг та переїхала ближче до моря – на Одещину. Подружжя придбало квартиру у курортному селищі Кароліно-Бугаз. А наразі, через російське вторгнення, ветеран вирішив перетворити власне житло на соціальний енергонезалежний шелтер.

«Цей проєкт соціального шелтера із тих питань, які у мене особисто виникали з житлом на морі, – його вартість. На морі висока вартість оренди, і я особисто із цим зустрічався. А коли ти маєш певні проблеми, посттравматичний синдром, море допомагає впоратися із цим. Воно має певний заспокійливий ефект. Просто вийти й посидіти на піску. Ось, чому це так важливо для мене», – пояснює своє рішення ветеран.

Допомогу в облаштуванні шелтера Олександру надає Український ветеранський фонд. Проєкт ветерана переміг та отримав фінансування за програмою «ВАРТО».

Наразі в приміщенні триває ремонт, попереду – закупівля техніки та спеціальних жалюзі із сонячними панелями. Це дозволить перетворити житло на повністю енергонезалежний шелтер, який повноцінно працюватиме навіть у разі блекауту.

Запросити перших гостей Олександр Рубан планує вже цього літа. Ними, за словами ветерана, мають стати його побратими, з якими він пліч-о-пліч нищив російських загарбників. Утім завітати до ветерана зможуть усі охочі. Ба більше, ветерани війни та вимушені переселенці проживатимуть біля моря зі знижкою 75%. А воїни, які внаслідок війни отримали інвалідність, – повністю безкоштовно.

Довідка. Шелтер — місце, де тимчасово проживають особи, які постраждали від військовий дій, домашнього насилля, шахрайств.