В Одесі 5% регіональних новин мають маніпуляції із заголовком. Дослідження

Найбільший показник маніпуляцій в заголовках зафіксовано в Запоріжжі (12%) та Вінниці (10%), найменший – в Маріуполі (2%) та Луцьку (1,6%). В Одесі середні показники – 5%.

Такими є результати дослідження ГО “Інститут масової інформації”, що було проведено в 10 регіонах України у липні цього року.*

За даними дослідження ІМІ, в період моніторингу загалом було виявлено 256 порушень в заголовках новин. Найчастіше порушення стосувалися перебільшень та необгрунтованої сенсаційності в назвах інформаційних матеріалів, некоректних узагальнень, що розмивали контекст новини, фактологічно непідтверджених даних, які не підтверджувалися в тексті новини, наявності в заголовках неприпустимої емоційної лексики, а також заголовків, які не містили конкретної актуальної інформації щодо реального інформаційного приводу новинного матеріалу. Маніпулятивні заголовки більше використовувалися в новинах політичної, економічної, соціальної, кримінальної тематики, та в матеріалах з ознаками замовності.

В середньому, виявилося, що кожна 20 новина в регіональних інтернет-ЗМІ (загалом 5%) містять маніпуляції в заголовку, а саме невідповідність заголовка тексту.

На мою думку, однією з ключових причин підвищення емоційного градусу в заголовках новин є бажання збільшити кількість заходів на сайт, що в подальшому конвертується у зростання доходів за рахунок реклами. Проте як і всьому слід утримувати золоту середину, оскільки істотне перекручення інформації в заголовках може призвести до зменшення рівня довіри аудиторії”, – вважає експертка ІМІ Олена Голуб.

*Дослідження проводилося ГО “Інститут масової інформації” в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у липні 2018 року.

В рамках дослідження було опрацьовано 5000 новин із 50 регіональних онлайн-медіа у 10 містах України (Вінниця, Дніпро, Запоріжжя, Кропивницький, Луцьк, Маріуполь, Одеса, Полтава, Ужгород, Харків). До моніторингу потрапили виключно новини з новинної стрічки інтернет-ЗМІ: статті, журналістські розслідування, аналітика, анонси, блоги, авторські колонки тощо не аналізуватися.