В Одесі розробили проект, який допомагає розібратися в політичному житті України

Двадцять першого липня в Україні минули дострокові парламентські вибори. На політичну арену вийшло чимало політичних партій, які сформувалися зовсім нещодавно. Яким чином розподіляться депутатські мандати у Парламенті IX скликання – питання відкрите. Але вже зараз зрозуміло, що цьогоріч в українській політиці з’явиться чимало нових облич. На місця у Парламенті претендують понад двадцять політичних сил. І пересічному громадянинові дуже часто важко розібратися, за кого віддати свій голос. Допомогти українцям взялися експерти проекту iVote (м. Одеса). Вони створили спеціальний тест, який допомагає зорієнтуватися в політичному житті нашої держави.

Сервіс iVote за допомогою серйозних суспільно-політичних питань може допомогти громадянам України визначитися, за кого голосувати на парламентських виборах.  За результати тесту можна швидко ознайомитися з передвиборчими програмами як окремих кандидатів, так і цілих партій. При чому не треба сидіти й досконально вивчати всі пункти в списках. Штучний інтелект співвіднесе відповіді людини з офіційними програмами партій. Вже за ними визначаються найбільші та найменші збіги в тому, яким бачать майбутнє держави виборці та парламентські угруповання.

Проект iVote був створений за підтримки  громадської організації «Інститут політичної інформації». Її основною метою є просвітницька діяльність серед українських виборців. Їм надаються всебічні та повні дані щодо політичних процесів в Україні. Пройти тестування людина може повністю анонімно. Ні сайт, ні додаток не займаються збором жодної особистої інформації  та не вимагають реєстрації.  Підтримку у створенні проекту надала міжнародна організація Internews Network.

«Нашим сервісом за дві виборчі кампанії у 2019 році скористались понад 120 тисяч унікальних користувачів. Ми вели окремий моніторинг кількості переглянутих програм. Наразі практично 800 000 разів наші користувачі переглядали саме програми партій! Слід відзначити, що 60% наших відвідувачів молоді люди до 35 років. Саме для них ми створювали цей сервіс оскільки молодь ігнорує політику і вибори, а потім політики повертаються до молодих українців у вигляді поганих послуг ЖКГ, відсутності роботи та низької заробітньої платні», – говорить засновник проекту iVote Євген Попов.

Крім зацікавлення політикою, організатори проекту мають на меті показати виборцям всю палітру політичних партій та ідеологій. Навіть деякі політичні експерти та оглядачі не знають всі партії, які подали списки на цих виборах. Чимала кількість фахівців, не  кажучи вже про пересічних громадян, не знають як партії сформулювали конкретні тези в своїх програмах за важливими питаннями! При тому що саме деталі вирішують все. На прикладі передвиборчих програм видно хто і як намагається маніпулювати та знаходити обхідні формулювання.

Одним з своїх основних досягнень організатори проекту вважать те, що в перервы між президентською та парламентською кампаніями кілька політичних партій скоригували свої програми під впливом сервісу. Деякі партії змінили свої програми безпосередньо після спілкування з командою iVote.  Завдяки тестуванню користувач може зрозуміти з ким із політиків у нього найбільше «співпадінь». Важливо, що проект стимулює політиків відповідальніше ставитись до свої офіційних програм, а користувачам допомагає у зручний та швидкий спосіб ознайомитись з програмами кандидатів. В сучасних умовах це не тільки допомагає дізнатись програми кандидатів, а й активніше залучатись до політичного процесу.

Варто зазначити, що в Україні з’явилися ще кілька подібних проектів (Provybir, Vybory2019 і т.д.). Це каже про збільшення зацікавленості до політичного процесу з боку молоді. А ще фахівці iVote  розробили унікальний телеграм-бот @i_vote_bot. Наразі приклади за кордоном використання ботів таким способом відсутні. Тому в Україні можна спостерігати формування нової сфери взаємодії політики, громадського сектору та IT. І найголовніше, що один з перших кроків покладений в Одесі, з залученням місцевих спеціалістів. Звісно, не обходиться без консультацій  експертів з всієї країни та з-за кордону, проте ініціатива йшла повністю з регіонів.

«Подання програми є обов’язковим для кожного кандидата в депутати. Але програми, які подаються до ЦВК, є досить об’ємними та часто важкими для розуміння. Це сприяло тому, що подані програми сприймались швидше як «технічні», які ніхто не читає та інструмент який ніяк не впливає на вибори. Одночасно, суспільноважлива інформація та ключові меседжі кандидатів розмивались та загублювались у великих та об’ємних текстах. Як виклик на ці проблеми прийшла ідея нашого сервісу, який у легкій та зрозумілій формі демонструє основні меседжі програм кандидатів та співпадіння з позицією користувача сервісу», – пояснює принцип роботи тесту ідейний натхненник та експерт проекту iVote Павло Колотвін.

Автори проекту обрали питання, які викликають найбільше обговорень в  суспільстві на данний момент. Потім вони знаходять варіанти вирішення цих питань в програмах  політичних партій. Одним з важливих критеріїв відбору виступає  відмінність позицій кандидатів від своїх політичних опонентів. Після тестування буде отриманий список партій, що претендують на місце в Парламенті. На перших позиціях будуть розташовані ті політичні сили, з якими у виборця буде найбільше співпадінь. В нижній половині рейтингу будуть розташовуватися ті, з ким світоглядна позиція збігається найменше. Результати підкріплюються офіційними цитатами з політичних програм партій,  де можна детальніше порівняти отриманий результат.  А виборці можуть усвідомленіше підійти до вибору політичної сили, за яку віддадуть голос на цих парламентських виборах.

Марія Шевчук