В Одесі викрили організаторів фінансової піраміди, які ошукали людей на понад 5 млн грн

В Одесі розкрили схему фінансового шахрайства, підозрюваних в якій правоохоронці звинувачують у вирушенні грошей від людей, обіцяючи їм інвестування в розробку програмного забезпечення.

Згідно з розслідуванням, у 2021 році підозрювані впровадили фінансову схему, яка пропонувала клієнтам стати інвесторами та передати гроші на рахунок компанії, яка, як стверджувалося, допомагала збільшувати їхні капіталовкладення. Вони також обіцяли “бонуси” за залучення інших учасників до проєкту.

З метою підвищення довіри до своєї діяльності, підозрювані створили вебсайт компанії та проводили публічні презентації й відеоконференції, на яких поширювали недостовірну інформацію про свою підприємницьку діяльність. Крім того, чоловіки виплачували людям маленькі дивіденди шляхом незаконно отриманих вкладень, які коливалися від восьми тисяч до одного мільйона гривень.

25 осіб визнані потерпілими у кримінальному провадженні, і загальна сума завданих збитків перевищує 5 мільйонів гривень. Під час обшуків у фігурантів була знайдена комп’ютерна техніка, банківські карти, мобільні телефони та інші матеріальні докази.

Поліція також повідомила, що схему розробив 48-річний мешканець Одеси, який залучив до свого плану 41-річного знайомого з Житомира, який має досвід у розробці програмного забезпечення.

Двоє затриманих були підозрювані за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України, що передбачає покарання від трьох до восьми років позбавлення волі. Наразі для них були обрані запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Розслідування продовжується, і триває ідентифікація інших учасників схеми та потерпілих.

Джерело